december 29, 2020

Potres tudi v naših krajih poškodoval nekaj objektov

Hrvaško je danes znova stresel potres, bil je še močnejši kot v ponedeljek zjutraj. Čutili smo ga tudi praktično v vsej Sloveniji, posebej močno v naših krajih, saj je bil epicenter znova v bližini Zagreba.

Potres je v hrvaški Petrinji povzročil izjemno veliko škodo. (Foto: Hrvatski Crveni križ)

Tudi smrtne žrtve
Potres okoli 12.20 ure je dosegel magnitudo 6,3 po Richterjevi lestvici, epicenter je bil 46 kilometrov jugovzhodno od Zagreba oziroma okoli devet kilometrov zahodno od Siska, na globini 10 kilometrov. V bližini epicentra je povzročil veliko škodo, poškodovani in porušeni so številni objekti. Reševalci rešujejo poškodovane in ujete v ruševinah, potres je zahteval 7 življenj. Na pomoč južnim sosedom je nemudoma priskočila tudi Sovenija, tudi v naših krajih je steklo več dobrodelnih akcij.

Takole so pomagači Šmarčani. (Foto: Občina Šmarje pri Jelšah)

Nekaj poškodovanih objektov
Potres smo močno čutili tudi v naših krajih. Kot je razvidno s spodnjih fotografij, je ponekod pometal stvari s polic, prav tako je povzročil nekaj razpok na objektih, poročil o večji materialni škodi pa na srečo ni. V Krškem so preventivno ustavili nuklearko.

Po do sedaj zbranih podatkih v občinah Zahodno Štajerske regije je poškodovanih nekaj posameznih objektov. V Slovenskih Konjicah je potres poškodoval industrijski dimnik podjetja Konus, v Dobju je porušenih nekaj dimnikov, poročajo tudi o poškodbah na strehah. V Radečah je prišlo do manjšega zemeljskega usada, v Braslovčah in Taboru pa je prišlo do kratkotrajnega izpada mobilne telefonije. Kot še sporočajo iz štaba Civilne zaščite Zahodno Štajerske regije, so gasilske enote še vedno na terenu v Občinah Dobje, Slovenske Konjice, Celje, Šentjur in Šmarje pri Jelšah. Predvsem opravljajo še preglede nekaterih starejših objektov.

Janša napovedal nacionalno vajo
Premier Janez Janša je po potresu na Twitterju zapisal, da potres v Sloveniji ni povzročil večje škode, da pa je bilo več poškodb na fasadah zgradb, zvonikih cerkva in dimnikih stanovanjskih hiš. Napovedal je tudi, da bo v letu 2021 nacionalna vaja za varno ravnanje ob potresu. Zagotovil je tudi pomoč Slovenije Hrvaški.

Kako sicer pravilno ravnati ob potresu, da zavarujemo svoje zdravje in življenje? Nekaj napotkov najdeš TUKAJ. (AD)

Prizor iz trgovine v Podčetrtku. (Foto: poslušalec ŠV)

Po potresu tudi ponekod v naših krajih nastale razpoke v stenah. (Foto: poslušalec Marko Ploj)