september 15, 2022

Zamenjali so pacienta, vodstvo bolnišnice ponudilo odstop

Živega pacienta so razglasili za mrtvega, svojci domnevno mrtvega pokojnika tudi pokopali

Z ministrstva za zdravje so sporočili, da so bili to jutro obveščeni o izrednem dogodku v celjski bolnišnici. Vodstvo bolnišnice je že ponudilo svoj odstop.

Dogodek v celjski bolnišnici je odnesel vodstvo tretje največje zdravstvene ustanove v državi. (Foto: Štajerski val)

Opoldne je pred javnost stopilo vodstvo bolnišnice. Opravičilo se je za hudo napako. Strokovni direktor Franc Vindišar je potrdil, kar se je že zjutraj ugibalo - da je prišlo do zamenjave identitete pacienta. Razložil je: 



Na še ostale podrobnosti o dogodku in vseh zapletih bosta pokazala tako notranji kot zunanji nadzor, takrat jih bodo tudi predstavili javnosti. 

Direktor in strokovni direktor celjske bolnišnice ter predsednik sveta zavoda na novinarski konferenci po tragičnem dogodku. (Foto: Štajerski val) 

Hudo napako obžaluje tudi direktor bolnišnice Aleksander Svetelšek, ki pravi, da je pokazala tudi na sistemske napake. Dejal je še: 



Vodstvo ponudilo odstop, seja sveta zavoda v prihodnjem tednu
Pred novinarje je stopil tudi predsednik sveta zavoda celjske bolnišnice Andrej Klasinc in povedal: 



Minister za zdravje Danijel Bešič Loredan je poleg celjske bolnišnice danes obiskal tudi dom starejših, iz katerega so pripeljali oba pacienta, ter svojce obeh pacientov. Na novinarski konferenci, ki jo je pripravilo ministrstvo, je ob tem o takšnem dogodku dejal: 

 

Minister je še dejal, da bo tudi sam odstopil, če bo predsednik vlade ocenil, da je soodgovoren za dogajanje.  

Zadevo preiskuje tudi policija, na Policijski upravi celje so to dopoldne dejali, da je preiskava v smeri suma storitve kaznivega dejanja nevestnega dela v službi. Več informacij še ne dajejo. (AD)