julij 19, 2019

V Laškem in Slovenskih Konjicah zasegli ponarejene bankovce

Policisti so izsledili nepridiprave, ki so v zadnjih dneh v več lokalih na območju Laškega in Slovenskih Konjic skušali unovčiti ponarejene bankovce. Zasegli so 24 bankovcev za 20 evrov. Goljufije so osumljeni štirje mladeniči.

Da denar ni pravi, je dobro vidno, saj na njem piše, da ne gre za legalni denar, pač pa je namenjen reklami. (Foto: PU Celje)

Plačevali z reklamnim denarjem
»Gre za ’filmski denar’, denar, ki je natisnjen na navaden papir in je zelo podoben pravemu. Razlika je dobro vidna v napisu na bankovcu, kjer je napisano, da ne gre za pravi denar, ampak za reklamni denar. Te bankovce, ki se lahko kupijo preko spleta, so storilci na raznih prireditvah in v gostinskih lokalih uporabljali kot prave,« razlagajo v Policijski upravi Celje in dodajajo, da so enemu goljufu na prste stopili na prireditvi Pivo in cvetje v Laškem. Prijeli so 17-letnika, ki je želel plačati s ponarejenim denarjem. V Slovenskih Konjicah pa so policisti prijeli še tri fante, stare 17 in 18 let, ki pa so na gasilskih veselicah in v raznih lokalih unovčili 23 primerkov nepravega denarja. Zoper vse štiri storilce bodo zaradi goljufije podali kazensko ovadbo na okrožno državno tožilstvo.

S takšnimi dvajsetaki so plačevali mladi nepridipravi. (Foto: PU Celje)

Previdno pri poslovanju z gotovino!
Policisti gostince in organizatorje javnih prireditev opozarjajo, da so pri plačilu pozorni na pristnost denarja, še posebej pri plačilu z bankovci za 20 in 50 evrov, ki so najpogosteje ponarejeni. Poudarjajo, da so tarče goljufov tudi ljudje, ki prodajajo razne predmete in jim kupci za kpunino med pravimi bankovci podtaknejo tudi kakšnega ponarejenega. (AD)