avgust 5, 2020

V Laškem več kot 100 plazov, v Šentjurju težave povzročala meteorna voda

Včerajšnje neurje znova ni prizaneslo. Spet se je najbolj razbesenelo nad Laškim, precej dela pa so imeli gasilci tudi v centru Šentjurja. 

Gasilci so tisti, ki ob naravnih ujmah vedno prvi priskočijo na pomoč. Tudi tokrat je bilo tako. (Foto: PGD Šentjur)

Laščanom vreme ne prizanaša že tri tedne
V Laškem so se v zadnjih treh tednih, ko težave povzroča obilno deževje, sprožili številni plazovi, Več kot sto so jih našteli. In tudi včerajšnje neurje Laščanom znova ni prizaneslo. Poveljnik Civilne zaščite Laško Matjaž Pikl razlaga, kje so bile največje težave:

Že drugič v tednu dni so imeli laški gasilci zaradi velike količine vode ob neurju največ dela v Rečici. Zakaj? Pikl pojasnjuje:



Eden od številnih plazov v občini Laško. (Foto: Občina Laško)

Zaradi plazov v Laškem občane pozivajo, naj bodo pozorni na premike zemljine in izvire vode, ki se pojavljajo tudi na območjih, kjer jih doslej ni bilo:

Huda ura tudi v centru Šentjurja
Močno deževje je včeraj okoli 18. ure prizadelo tudi Šentjur. V zelo kratkem času je padlo toliko dežja, da ga odtoki in jaški niso uspeli požirati. Župan Marko Diaci razlaga: 



Poplavljenih je bilo več cest in parkirišč. (Foto. PGD Šentjur)

Župan ob tem poudarja, da ob tako nenadnem močnem deževju cest pred poplavami praktično ni mogoče rešiti, saj da za težave niso krivi neočiščeni jaški: 



Poziva pa tudi občane, naj bodo pozorni na morebitne zamašene odtoke in jaške, naj jih očistijo sami ali pa opozorijo nanje, da jih očistijo pristojne službe. Sicer pa se je tudi ob včerajšnji ujmi znova izkazala velika požrtvovalnost gasilcev: 

 

Težave z dežjem tudi v Žalcu in Celju 
Na terenu so bili včeraj popoldne tudi gasilci v občinah Žalec in Celje. Črpali so vodo iz več objektov in odpravljali ostale posledice neurja. V Celju so tudi reševali vozila, ki so ostala ujeta v podvozih. (NS, AD)