december 27, 2021

V Slovenski Bistrici potrdili ptičjo gripo

Na manjšem gospodarstvu na območju Slovenske Bistrice so odkrili prvi letošnji primer aviarne influence oz. ptičje gripe pri domači perutnini v Sloveniji.

Bodite pozorni, če se pri perutnini pojavijo znaki ptičje gripe. Ukrepati je treba takoj. (Fotografija je simbolična, foto: Pixabay)

Kot so sporočili iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je sum na ptičjo gripo včeraj postavil veterinar praktik na podlagi prijave imetnika o povečanem poginu perutnine. »V zvezi s prijavo se je sestalo Državno središče za nadzor bolezni. Ukrepi na okuženem gospodarstvu in območjih z omejitvami se izvajajo v skladu z zakonodajo,« ob tem sporočajo. Kot so sporočili iz Uprave za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin, je sum na ptičjo gripo včeraj postavil veterinar praktik na podlagi prijave imetnika o povečanem poginu perutnine. »V zvezi s prijavo se je sestalo Državno središče za nadzor bolezni. Ukrepi na okuženem gospodarstvu in območjih z omejitvami se izvajajo v skladu z zakonodajo,« ob tem sporočajo. 

Prav tako ponovno opozarjajo na pomen zgodnjega odkrivanja bolezni, saj lahko tako omejimo širjenje bolezni in posledično zmanjšamo škodo. Kot sporočajo, je treba biti pri znakih, ki bi lahko kazali na pojav aviarne influence v reji, pri živalih pozoren predvsem na:
• zmanjšano porabo krme in vode (za več kot 5 %),
• padec nesnosti (za več kot 5 %),
• povišan pogin (za več kot 3x od običajnega dnevnega pogina),
• kakršne koli klinične znake (živčni znaki, respiratorna obolenja, driske) ali posmrtne spremembe, ki kažejo na aviarno influenco.

»V primeru katerega od zgoraj naštetih znakov naj rejci perutnine nemudoma pokličejo svojega veterinarja!« opozarjajo na Upravi za varno hrano, veterinarstvo in varstvo rastlin. (AD)