maj 23, 2019

Zakaj tako črna statistika cest na širšem Celjskem?

Prometna varnost na območju Policijske uprave Celje se je v letošnjem letu zelo poslabšala. V prometnih nesrečah na tem območju je umrlo že enajst ljudi, v enakem obdobju lani dva. V luči črne statistike policisti napovedujejo okrepljene aktivnosti.

Policisti apelirajo na vse udeležence v prometu, naj ravnajo odgovorno in poskrbijo za lastno varnost in varnost drugih. (Fotografija je simbolična.)

Alkohol ostaja med glavnimi vzroki za nesreče
Policisti Policijske uprave Celje so zaskrbljeni nad številkami glede prometne varnosti, saj se je ta letos zelo poslabšala. O tem zgovorno priča podatek, da je na cestah celjske policijske uprave letos umrlo že 11 ljudi, medtem ko jih je v celotnem lanskem letu 12. Vodja oddelka za cestni promet Elvis A. Herbaj razlaga:



In kaj so bili najpogostejši vzroki za prometne nesreče?



Herbaj ob tem pravi, da je še vedno zelo pereča problematika alkohola, saj so 40 odstotkov letošnjih smrtnih prometnih nesreč povzročili udeleženci, ki bili pod vplivom alkohola.

Najnevarnejši je torek
Če so med povzročitelji smrtnih prometnih nesreč v preteklosti prevladovali mladi in starejši vozniki, pa temu ni več tako. Herbaj pojasnjuje, da nobena starostna skupina ne izstopa:

Policiste je v letošnji statistiki presenetila še ena posebnost. Za razliko od prejšnjh let, ko so se smrtne nesreče najpogosteje dogajale ob koncih tedna, letos najbolj negativno izstopa torek:

Zaradi zaskrbljujočih številk policisti Policijske uprave Celje v prihodnje napovedujejo dodatne in okrepljene aktivnosti za izboljšanje prometne varnosti, pri čemer bodo posebej pozorni tudi voznike, ki med vožnjo telefonirajo, in na druge kršitelje cestno prometnih predpisov. Ob tem opozarjajo, da se mora vsak udeleženec v prometu zavedati svoje odgovornosti za varno udeležbo v cestnem prometu. (NS)