oktober 27, 2017

Da vas v posteljo ne bo položila gripa

Bliža se sezona gripe. Vrhunec je običajno januarja in februarja, a virusi gripe vas lahko ujamejo že tudi prej. Zdravstveni strokovnjaki pozivajo k preventivi, predvsem ogroženim skupinam priporočajo cepljenje, ki pa je samoplačniško.

Med, limone in ostala zdrava hrana naj na mizi ne bodo le, ko zbolite, pač pa so tudi pomembna preventiva.

Zdrava hrana, veliko gibanja, svež zrak
Kakšna bo letošnja sezona gripe, ni mogoče napovedati, po ocenah Nacionalnega inštituta za javno zdravje (NIJZ) pa za gripo vsako leto zboli okoli 10 odstotkov prebivalcev Slovenije, kar je okoli 200.000. Med preventivnimi ukrepi naštevajo okrepitev zdravja s pravilno prehrano in zadostnim gibanjem, čim več preživljanja časa na svežem zraku, izogibanje natrpanim prostorom ter cepljenje. »Če pa zbolimo, ostanemo doma in poskrbimo, da okužbe ne prenesemo na svoje bližnje: temeljito in pogosto si umivajmo roke, pri kihanju ali kašljanju si usta pokrijmo s papirnatim robčkom za enkratno uporabo ali pa kihamo in kašljamo v rokav,« pravijo.

Lahko je zelo nevarna
NIJZ cepljenje priporoča vsem, saj da ščiti tako pred boleznijo kot pred morebitnimi zapleti, ki gripo spremljajo. »Bolezen pri mladih bolnikih brez kroničnih bolezni večinoma poteka kot nekajdnevno vročinsko stanje z znaki obolenja dihal in bolečinami v mišicah in sklepih. Pri ogroženih skupina prebivalstva pa bolezen lahko poteka s težjo klinično sliko s pogostimi zapleti, kot so virusne in bakterijske pljučnice, in tudi z višjo smrtnostjo,« poudarjajo, zato cepljenje še posebej priporočajo osebam, starejšim od 65 let, kroničnim bolnikom, osebam z izrazito povečano telesno težo, majhnim otrokom in nosečnicam ter družinskim članom vseh omenjenih skupin. Pravijo še, da začne cepivo delovati približno dva tedna po cepljenju, traja pa več mesecev. Cepite se lahko v ambulantah na območnih enotah NIJZ ali pri osebnem zdravniku. Cepljenje je samoplačniško, odrasli boste zanj odšteli 14 evrov, za otroke do treh let stane 12 evrov. Za kronične bolnike in starejše od 65 let je cena cepljenja 7 evrov. (AD)