november 20, 2017

Dajmo stvarem novo življenje!

Smo v Evropskem tednu zmanjševanja odpadkov. Geslo letošnjega je Popravi in ponovno uporabi. Česar ne potrebujemo več, ni odpadek, pač pa priložnost, da predmet v enaki obliki uporabi nekdo drug ali pa z manjšimi posegi dobi drugo življenje. To počnejo v centrih ponovne uporabe. Tudi v naših krajih.

V tem tednu vam bodo mojstri v centrih ponovne uporabe pokazali različne tehnike popravil. Tole je utrinek iz vojniškega CPU-ja.

Premislite - predelajte - ponovno uporabite
Cilj letošnjega Evropskega tedna zmanjševanja odpadkov je spodbuditi odgovornejšo in trajnostno naravnano potrošnjo in ljudem pokazati, kako preprosto je vdahniti novo življenje izdelkom in najti vrednost tudi v starih stvareh. Med zavrženimi predmeti se pogosto znajdejo še vedno popolnoma uporabna oblačila, modni dodatki, oprema za dom, pohištvo, posoda, igrače in gospodinjski aparati. To se dogaja predvsem zato, ker kupimo več kot potrebujemo, ne vemo, kaj storiti s stvarmi, ki so nam odslužile. Ponovna uporaba ni samo enkratno dejanje, temveč je odnos do stvari, miselnost in življenjska filozofija, ki jo lahko udejanjimo s tremi preprostimi koraki: Premislite – že med nakupovanjem premislite, ali izdelek resnično potrebujete in ali lahko kupite tak izdelek, ki ga boste uporabili večkrat. Predelajte – preden izdelek zavržete, razmislite, ali ga lahko kako drugače uporabite, ga popravite ali mu z manjšimi posegi spremenite namembnost Ponovno uporabite – uporabljajte izdelke za večkratno uporabo, kupujte rabljene in predelane izdelke.

V CPU-jih vedno dobrodošli
Do konca tedna vabijo centri ponovne uporabe (CPU) po vsej Sloveniji. Devet jih je, imajo status socialnega podjetja, zaposlujejo pa 40 ljudi. Direktorica mreže tovrstnih centrov je dr. Marinka Vovk, je ledino na tem področju začela orati pred sedmimi leti v Rogaški Slatini:"In danes ponovna uporaba predstavlja način življenja, trend prebujajoče se okoljske odgovornosti. Ne gre le za akcije, ki jih pripravljamo enkrat na leto. Mi ta sistem udejanjamo v delovnih procesih na devetih lokacijah, in sicer v Slovenskih Konjicah, Tepanju, Rogaški Slatini, Vojniku, Ormožu, Ljubljani, Miklavžu na Dravskem polju, Kočevju in na Jesenicah," pojasnjuje Vovkova. Do konca tedna bodo centri ponovne uporabe promovirali svoja prizadevanja po vsej državi. Vanje pa niste vabljeni le ta teden. V njih ste dobrodošli vsak dan. Prinesite stvari, ki bi jih sicer zavrgli. Z veseljem jih bodo predelali in popravili za ponovno uporabo. Tudi o tem dr. Marinka Vovk v spodnji izjavi. (BF)

Galerija slik

Datoteke

DR. MARINKA VOVK