april 23, 2020

Dan knjige v Celju: knjige nas bodrijo v teh čudnih časih

Svetovni dan knjige je. Te dni nam zgodbe, ki jih beremo med njihovimi platnicami, vlivajo moč in energijo ter nas bodrijo, pravi Polonca Bajc Napret iz Osrednje knjižnice Celje. Dan knjige bodo praznovali kljub zaprtim vratom, virtualno. Kako?

Zaradi zaprtja knjižnic si vse več ljudi izposoja elektronske knjige. (Foto: Štajerski val)

Knjigi in branju je namenjen ves april. Drugi april je mednarodni dan otroške knjige, te dni potekajo slovenski dnevi knjigi, prav danes pa je svetovni dan knjige. Knjižnice ob tem vsako leto pripravijo številne dogodke. Letos pa jim je načrte prekrižal koronavirus. Kljub temu so knjižnice v stiku s svojimi bralci – preko spleta in družbenih omrežij. Tudi v Osrednji knjižnici Celje.

Tako bodo v celjski knjižnici to popoldne preko facebooka gostili mlado celjsko pisateljico Samanto Hadžić Žavski, avtorico zbirke kratkih zgodb Serijski morilec. Njihovo ozadje bo odstirala v pogovoru s Kristianom Koželjem. Za tem pa bodo svojo poezijo delili mladi celjski pesniki in pesnice, ki ustvarjajo na delavnici na Gimnaziji Celje-Center.

Nova oblika obeleževanja dni kot je današnji, nam ponuja tudi razmislek o knjigah. Te nam te dni ne le krajšajo čas, temveč nas sproščajo in nam dajejo energijo v teh nenavadnih časih, je prepričana Polonca Bajc Napret. To dokazuje tudi podatek o porastu uporabe elektronskih knjig v času, ko so knjižnice zaradi epidemije morale zapreti svoja vrata, še pravi. Še podrobneje ji prisluhnite v spodnjem pogovoru. (TMG)