november 1, 2017

Dan mrtvih - praznik spomina in ljubezni

Po zahodni krščanski tradiciji je dan mrtvih praznik, ki časti spomin na življenje vseh znanih in neznanih svetnikov. Verniki prav tako menijo, da je to dan vere, upanja in ljubezni. Dandanes dan mrtvih mnogi preživijo na pokopališčih, z mislimi pri svojih dragih, ki so preminuli.

Bolj kot število prižganih svečk, je pomemben spomin, ki ga nosimo v srcu.

Praznik korenini v 3. stoletju
Prvi november v Sloveniji poznamo kot dan spomina na mrtve od leta 1991, ko je bil priznan kot uradni državni praznik in dela prost dan. Sicer pa izvor praznika sega v drugo polovico 3. stoletja. Takrat je Cerkev uvedla javno čaščenje spomina na mučence in pozneje na svetnike. Na prehodu med 19. in 20. stoletjem ter vse do prve polovice 20. stoletja je bil pred 1. novembrom zapovedan post. Na sam praznik pa sta bila prepovedana delo in zabava. Značilno je bilo, da so ljudje čez noč nastavljali hrano in pijačo za vračajoče se duše pokojnih, pripravili so jim ležišče ob ognju ter puščali prižgano svetilko.

V Sloveniji vsak dan v povprečju 54 smrti
Najnovejši statistični podatki kažejo, da v Sloveniji vsako leto umre med 19.000 in 20.000 prebivalcev, lani jih je umrlo 19.689, To pomeni povprečno 54 na dan. Največ oseb umre v zimskih mesecih, lanskega januarja je umrla skoraj desetina vseh. Povprečna starost ob smrti je bila lani nekaj več kot 77 let in se je v zadnjih 30. letih povečala za osem let. V povprečju so bili lani moški ob smrti stari 73 let, ženske pa okoli 81 let. Najvišja povprečna starost umrlih je bila na Goriškem, najnižja pa na Koroškem. Lani v Sloveniji rojeni deček lahko pričakuje, da bo ob nespremenjeni umrljivosti dočakal 78 let, deklica pa skoraj 84 let. Naravni prirast v Sloveniji je bil lani že enajsto leto zapored pozitiven. V teh dneh so grobovi znova polni sveč, Slovenci jih prižigamo več in pogosteje kot marsikje drugod po svetu. Na ta podatek z okoljskega vidika ne moremo biti ponosni, zato smo vas vprašali, ali tudi vi pretiravate s svečami. Anketi prisluhnite v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

KOLIKO SVEČK PRIŽGATI