september 10, 2020

Dan preprečevanja samomora: ni dovolj reči saj bo bolje

10. september je svetovni dan preprečevanja samomora. Leta 2017 je v Savinjski regiji zaradi samomora umrlo kar 75 oseb, lani 53. Kljub temu, da število nekoliko upada, pa so naši kraji med tistimi, kjer je največ samomorov. Potrebno je predvsem prisluhniti, na voljo so tudi strokovne svetovalnice.

Ljudem v stiski je potrebno prisluhniti in jim predlagati strokovno pomoč. (Fotografija je simbolična, foto: Pixabay)

Svetovni dan preprečevanja samomora je. Med regijami, kjer je v Sloveniji največ samomorov, je Savinjska regija. Lani je tam zaradi samomora po podatkih Nacionalnega inštituta za javno zdravje NIJZ umrlo 53 oseb. V zadnjih sedmih letih je število umrlih zaradi samomora doseglo 442. Med njimi je bilo 361 moških in 81 žensk. Tako tudi v Savinjski regiji, kot drugod po Sloveniji, zaradi samomora moški umirajo štirikrat pogosteje od žensk.

Prisluhnimo
V celjski območni enoti Nacionalnega inštituta za javno zdravje ob tem poudarjajo, da smo pozorni na besede ljudi, s katerimi smo v stikih – doma, v službi, v šoli –, in jim prisluhnemo, če so v stiski. "Bodimo pozorni vedno, ko pri ljudeh opazimo brezup, nemir, nemoč, ko človek meni, da nikomur ni mar zanj in sam ni nič vreden. Jemljimo resno omenjanje smrti in samomora ter izjave kot so 'najraje bi kar umrl', 'saj je vse skupaj brez pomena', 'ne zdržim več', 'kar šel bi', še posebej, če prej oseba ni govorila na ta način. Ob takšnih izjavah se ustavimo in prisluhnimo, povprašajmo človeka, kaj misli z njimi. Ni dovolj, da rečemo 'saj bo bolje', treba je zares prisluhniti in slišati. Spodbudimo človeka, da poišče pomoč in ga po potrebi k strokovnjaku tudi pospremimo," poziva primarijka Nuša Konec Juričič, specialistka socialne medicine in javnega zdravja iz NIJZ.

Pomoč, ki je na voljo
Ob današnjem dnevu pa v celjski enoti inštituta izpostavljajo tudi svetovalnice, ki so ljudem na voljo. Mladim, ki se znajdejo v stiski, strokovnjaki svetujejo v preventivnem programu To sem jaz, ki ima spletno svetovalnico. Odraslim je na voljo svetovalnica Posvet Tu smo zate. Od lani v Savinjski regiji delujejo tudi centri za duševno zdravje otrok in mladostnikov ter centri za duševno zdravje odraslih v zdravstvenih domovih Celje in Velenje. Osebe z depresijo ali anksioznostjo lahko pomoč poiščejo v psihoedukativnih delavnicah v vseh zdravstvenih domovih regije. (TMG)