april 22, 2017

Dan Zemlje - se zavedamo soodgovornosti?

Razmere na našem planetu niso rožnate. Naravne vire pohlepno izčrpavamo, okolje brezčutno obremenjujemo. Da bo bolje, lahko prispeva vsak od nas. Okoljevarstveniki nas pozivajo, da smo odgovorni in sočutni do sočloveka, živali in okolja vsak da v letu. In ne le na svetovni dan Zemlje.

Pri konjiški centralni čistilni napravi bo rasla že enajsta lipa, zasadili so jo odrasli, zalili pa otroci. Dejanje, ob katerem ne raste le drevo, ampak tudi okoljska osveščenost.

Prava smer je trajnostni razvoj
Vsako leto poslušamo, kako pomemben je ozaveščen odnos do našega planeta z vidika ločevanja in odgovornega ravnanja z odpadki, varčevanja s pitno vodo in energijo, omejevanja izpustov toplogrednih plinov, sočutnega ravnanja z gozdovi in živalmi, ki si z nami delijo ta planet. Pa smo besede prelevili v dejanja? V način življenja? Na pobudo civilne družbe vsako leto 22. aprila obeležujemo svetovni dan Zemlje. Okoljski aktivisti po številnih državah sporočajo vladam, da so ukrepi za trajnostni razvoj planeta nujni. Aktivnostim se prav tako pridružujejo organizacije po Sloveniji. Tudi v naših krajih.

Velike misli malih ekologov
V Slovenskih Konjicah vsako leto tak čas sadijo lipo. Letos so predstavniki občinske uprave, komunalnega podjetja, zavoda za gozdove in vrtca Mali grof posadili enajsto. In sicer pri centralni čistilni napravi na Prežigalu, kjer tako počasi nastaja lipov drevored. Najbolj pridni pri zalivanju so bili prav malčki, tudi prepevali so. In med ogledom čistilne naprave pozorno poslušali, kako se pred izlivom v reko Dravinjo prečiščujejo komunalne odplake. Dogovorili so se, da se čez leto dni znova srečajo ob zasaditvi 12. lipe. Za naš radio so med drugim povedali, da se z vgojiteljicami pogosto pogovarjajo o varovanju narave in pomenu čebel. Pa da pridno ločujejo odpadke, šivajo vrečke za večkratno uporabo, skrbijo za čisto okolje..., prisluhnite jim v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

KAJ PRAVIJO MLADI EKOLOGI