april 8, 2020

Danes pripravljamo … krompirjev štrudelj!

"Čar" tele korona karantene je tudi v tem, da ne moremo (pa verjetno tudi ne želimo) prav pogosto v trgovine in se zato poskušamo tudi pri hrani znajti čim več s sestavinami, ki jih imamo doma. Nazadnje sem vam obljubila, da se skupaj lotimo slane različice štrudlja, ki pa ga lahko pripravite na kar nekaj različnih načinov. Skupno vsem je domače vlečeno testo, nadevi pa … kar človeku srce poželi!

Krompirjev štrudelj ima veliko različnih receptov, pa tudi vrsto različnih imen. Pa ni važno, kako mu rečemo, da je le okus slasten!

Pri nas smo te dni obudili recept za krompirjev štrudelj. In ker so sestavine zanj zagotovo vedno pri hiši, ga predlagam tudi vam. Pa še zelo dober je, boste videli!

Najprej se spet lotimo testa. Da vam ne bo treba brskati med starimi recepti na naši radijskih spletni strani, vam sestavine zanj ponovno zapišem: 
• 40 dag mehke bele moke (del moke lahko zamenjate za katero drugo, vendar mora približno polovica ostati osnovne),
• dobra 2 dcl mlačne vode, 
• jedilna žlica olja, 
• jedilna žlica (belega) kisa, 
• beljak enega jajca,
• kavna žlička soli. 

Vse sestavine damo v skledo in z rokami zgnetemo v voljno testo, ki lepo odstopa od sklede in od rok. Gnetenje dokončamo na kuhinjskem pultu, nazadnje na roke kanemo res malo olja in pogladimo kroglo testa (da ne ne suši in ostane lepo elastično). Kar na pultu ga pokrijemo s skledo in ga pustimo vsaj uro in pol počivati. Počivanja testa nikar ne poskušajte preskočiti; v nasprotnem primeru testo namreč ne bo pri volji, da bi »šlo lepo narazen«. ;) 

V krompirjev štrudelj gre seveda krompirjev nadev. 
Dober kilogram krompirja olupimo in naribamo (na drobno) v skledo vode. Nariban krompir precedimo in malo pustimo, da odteče odvečna voda. Prepražimo ocvirke, jim dodamo na kockice narezano veliko čebulo in zraven na hitro popečemo 4 do 5 umešanih jajc. Posolimo, popopramo in odstavimo z ognja. V hladilniku sem našla še ostanek cukini bučke – tudi to sem naribala, za izboljšanje nadeva pa sem uporabila še kislo smetano (ker je je bilo premalo, sem k njej primešala ostanek sladke smetane za kuhanje). Seveda lahko uporabite kot dodatek h krompirju tudi mleto meso … poskusite, katera različica vam bo bolj všeč. Pri nas se kar ne moremo odločiti – ker imamo radi obe!

Kako se lotimo nadeva?

Ko testo počiva dovolj, ga damo na pomokan prt na mizi; najprej ga malce razvaljamo, nato pa zavihamo rokave in ga od sredine navzven čim bolj enakomerno razvlečemo. Prave debeline je takrat, ko »se vidi skozenj«. Nekaj minut ga pustimo, da se rahlo osuši, nato pa nanj enakomerno potresemo nariban krompir, ocvirke s čebulo in jajčki, naribano bučko (če ste se odločili zanj, tudi popraženo mleto meso) …. Posolimo, popopramo, lahko potresete tudi z mešanico začimb za pečen krompir in na koncu pokapamo še s smetano (prej jo premešamo z vilico, da postane bolj tekoča). Ob straneh malo zapognemo robova, da nam nadev ne uhaja iz zvitka; če želimo, lahko odrežemo zadebeljene robove testa (ni pa nujno) in s pomočjo prta krompirjev štrudelj zvijemo. 

Pri tej količini testa boste lahko razvlekli testo na krog premera približno 115 cm. Kar je dovolj za krompirjev štrudelj za 5 do 6 kar precej lačnih oseb (pa še kakšen kos bi moral ostati za repete). 

Pri teh količinah boste slab meter dolg zvitek lahko razrezali na 3 dele in jih pekli v velikem pekaču za narastke in štrudlje. Pekač seveda namastite, nanj položite vse tri zvitke, malo jih lahko pobožate z pomaščenimi rokami, jih nekajkrat prebodete z leseno špiljo, nato pa štrudelj denite za dobrih 40 minut v pečico  (180 stopinj Celzija). Pečen krompirjev štrudelj takoj po tem, ko ste ga vzeli iz pečice, za nekaj minut pokrijte s krpo, da temperatura malo popusti in se skorjica rahlo zmehča. Najboljši je še nekoliko topel … jeste pa ga lahko h kakšni dekadentni pomladni solati, odlično pa se poda tudi h navadnemu jogurtu ali (še bolje!) poleti h domačemu kislemu mleku. 

Še zadnje fotografije pred okušanjem ... Mmmmm, res lepo diši! ;) 

Če ga boste pripravljali, ne pozabite povabiti k pomoči pri delu tudi otrok. V kuhinji in ob pripravi hrane se je mogoče prav lepo zabavati … in veliko, res veliko naučiti! Naj vam dobro uspe in ostanite zdravi. Prihodnjič bomo skupaj pripravili …. ah, neeee, naj še malo ostane skrivnost! (AK)

Povezani prispevki: 
STE DANES ZA DOMAČ ŠTRUDELJ?
KAKO PORABITI NEKAJ DNI STAR KRUH?
PONOČI VZHAJAN KRUH 
DAJ NAM DANES NAŠ VSAKDANJI KRUH