oktober 14, 2018

Dejstva o sanjah, ki vas bodo predramila

Se spomnite, kaj ste sanjali ponoči? Se res? Preprosto vprašanje, na katerega pa je precej težko najti pravi odgovor.

Znanstveniki si še vedno niso enotni, kaj se dogaja v naših možganih, ko sanjamo.

Sanjamo vsi
Edino gotovo dejstvo o sanjah je, da sanjamo vsi. Tisti, ki pravijo, da ne sanjajo, se le ne spomnijo svojih sanj, so si enotni znanstveniki. In medtem ko nekateri zjutraj žalostni ugotovijo, da jim del sanjske zgodbe manjka, tisti, ki jih pogosteje tlačijo nočne more, zjutraj z veseljem pozabijo svoje sanje.

Med spanjem smo paralizirani
Sanjamo lahko kadarkoli med spanjem. Najpogosteje sicer v fazi REM spanca, ki nastopi 90 minut po tistem, ko zaspimo. V tej fazi se pojavijo dolgi in počasni prebliski, ki skupaj z umirjenim dihanjem možganom omogočajo razgibano dejavnost in povzročijo neenakomeren srčni utrip. Mišice so v tem času paralizirane, kar se sliši strašljivo, vendar je tako bolje, saj bi sicer med sanjanjem pogosto in sunkovito reagirale na dogajanje v možganih.

V sanjah je mogoče vse, medtem ko sanjamo, pa so naše mišice paralizirane.

Zakaj torej sanjamo?
To skuša pojasniti več teorij. Nekateri strokovnjaki trdijo, da so naše sanje povsem brez pomena. Pravijo, da so le poljubno zaporedje misli in predstav, ki jih naši možgani med spanjem iz nezavednega potegnejo na plano, iz česar naš um sestavi zgodbo šele, ko se zbudimo. Ti strokovnjaki so prepričani, da imajo sanje evolucijsko vlogo. S pomočjo sanj naj bi naši možgani vadili za nevarne situacije. To domnevajo, ker sanjajo tudi psi in mačke. Drugi so prepričani, da naše sanje izražajo naše skrite želje in čustva. To je sicer težje znanstveno dokazati, vendar vseeno velja, da so spomini in čustva ključni deli sanj.

Sanje naj bi izražale naše skrite želje.

S spanjem povezani tudi depresija in demenca
Nove raziskave pa kažejo, da so prebliski, ki jih doživimo medtem ko sanjamo, isti kot takrat, ko se nečesa ponovno spomnimo. Znanstveniki so tudi ugotovili, da naj bi tisti, ki prekinejo svoj REM spanec, doživeli večje spremembe v zaznavanju kompleksnih čustev v svojem vsakdanjem življenju. In čeprav še nismo prišli do dna svojim sanjam, se znanstveniki strinjajo, da so sanje pomembne ter da lahko prekinitev spanca in sanj vpliva na naše zdravje in počutje. Ljudje, ki so nenadno zbujeni tik pred REM fazo, so bolj podvrženi tesnobi, depresiji in demenci. (TMG, vir AllThatIsInteresting)