junij 5, 2019

Demenci prijazna točka tudi v Šmarju

V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah so odprli demenci prijazno točko, ki je namenjena osebam z demenco, njihovim svojcem kot tudi vsem drugim v lokalni skupnosti. Na demenci prijazno točko se bodo lahko obrnili po informacije, predvsem pa se seznanili z načini pomoči osebam z demenco.

Utrinek z današnje otvoritvene slovesnosti demenci prijazne točke. ( Foto: DU Šmarje pri Jelšah)

Na točko po pomoč in informacje
Mreža demenci prijaznih točk, ki jih društvo Spominčica – Alzheimer Slovenija odpira po državi, se širi. Po novem je demenci prijazna točka tudi v Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah. Spominčica tako želi prispevati k boljšemu prepoznavanju te bolezni, ki je v sodobni družbi vedno bolj razširjena. Kot pravi direktorica doma Gordana Drimel, bodo lahko osebe z demenco, njihovi svojci kot tudi širša lokalna skupnost pri njih dobili ustrezne oblike pomoči:

Kot še izpostavlja Drimlova, je za preprečevanje demence pomembno pravočasno odkrivanje in ustrezno zdravljenje bolezni.

Na voljo 24 ur na dan
Demenca je v sodobnem svetu vse bolj razširjena. "Po 65. letu je prisotna pri vsakem petem človeku, po 80. letu pa že pri vsakem tretjem. V Sloveniji naj bi bilo preko 30 tisoč ljudi obolelih za demenco," navaja Drimlova in dodaja, da so stiske svojcev ob pojavu bolezni še vedno izjemno velike. In tu je še dovolj prostora za pomoč in podporo, saj je bolezen še precej tabuizirana. Razveseljivo pa je, kot pravi Drimlova, da je bilo v zadnjih letih na tem področju postorjenega veliko dobrega.

Prve usmeritve ob iskanju ustrezne oblike pomoči za osebe z demenco, ki jih nudijo v demencah prijaznih točkah, so zato zelo dobrodošle. Osebje na šmarski demenci prijazni točki je posebej usposobljeno, na voljo je 24 ur na dan vse dni v tednu. (SP)