Deset let Male hiše za otroke na Pilštanju

13.01.2016

Mala hiša na Pilštanju velja za prvi dom zavetja za otroke v Sloveniji s celodnevno oskrbo.

Mala hiša na Pilštanju že dobrih deset let skrbi za ogrožene otroke iz vse Slovenije. V tem času so zabeležili okoli 2.550 obiskov otrok, ki so jim ob pomoči donatorjev pomagali do lepšega in bolj sproščenega življenja.

Za ogrožene otroke toplo in varno zavetje
Hišo upravlja društvo Materina dušica, pod vodstvom Ade Požeg. Njihovo poslanstvo je nuditi zavetje ogroženim otrokom iz vse Slovenije in jim omogočiti dostojno in sproščeno življenje. Po njenih besedah si prizadevajo, da hiša na Pilštanju deluje kot družinski dom, v katerem otrokom nudijo domače in varno okolje. »To pomeni, da lahko isti otroci večkrat mesečno pridejo v Malo hišo, predvsem med vikendi. Imamo kombi, s katerim otroke prevažamo brezplačno, tudi bivanje imajo brezplačno. Ob koncih tedna tako v Malo hišo sprejmemo po sedem otrok,« razlaga Požegova. Pri vodenju hiše ji pomagata oskrbnica Simona Simon in psiholog Matej Žnuderl, s katerim opredelijo družinske težave in se pogovorijo o spremembi vzorcev obnašanja, k sodelovanju povabijo tudi starše.

Brezplačni Palčkovi programi
Otrokom v Mali hiši poleg celodnevne osnovne oskrbe nudijo tudi Palčkove programe. Otroci se tako naučijo pomagati pri hišnih opravilih, obzorja pa širijo tudi na tematskih delavnicah. »Vključimo jih v delavnico jezdenja konj, spomladi in jeseni nabiramo zdravilna zelišča, na njivi se ukvarjamo z eko pridelavo, veliko se pogovarjamo na temo alkoholizma, drog in spolnosti, občasno otroke popeljemo tudi na izlet ali prireditev,« razlaga Požegova in poudarja, da je pestrost programov pogojena s finančnimi zmožnostmi. Večino denarja za delovanje hiše morajo zbrati sami s pomočjo donatorjev in podpornikov, ob strani jim stojijo občina Kozje in nekatere sosednje občine, na pomoč pa jim priskočijo tudi prostovoljci, ki pomagajo predvsem pri učenju in igri z otroki. (SP)

 
Štajerski val v sliki