januar 6, 2017

Dimnikarja lahko izberete sami

Z novim letom stopa v veljavo nov zakon o dimnikarskih storitvah, ki izbiro dimnikarja prepušča uporabnikom. Pol leta časa imate za izbiro. Novost vas naj ne bi dodatno udarila po žepu, je pa v zakonu še kar nekaj nedorečenosti.

Zakon prinaša novosti, nekaj pa ostaja - če boste želeli in verjeli, vam bo dimnikar še naprej prinašal srečo.

Bistvena novost
Država podzakonske akte še usklajuje, znani naj bi bili v naslednjih mesecih. Je pa že jasno, da bo ključna novost zamenjava obstoječega koncesijskega sistema dimnikarskih storitev z licenčnim. Licence bodo veljale za območje vse Slovenije in ne bodo časovno omejene, dimnikarskim družbam pa jih bodo podeljevale ali odvzemale upravne enote. Poslej boste lahko sami izbrali izvajalca dimnikarskih storitev. Na Ministrstvu za okolje in prostor menijo, da bo prosta izbira zaradi konkurence med ponudniki storitev lahko za uporabnike pomenila manjše stroške.

Bo res ceneje?
Zakon predvideva, da se namesto sedanjih fiksnih določajo le še maksimalne cene. Te sicer še niso znane. Tisti, ki so od sedeža dimnikarske službe oddaljeni več kot 25 kilometrov pa naj bi po novem morali plačati še potne stroške. Dimnikarji takšnemu predlogu ostro nasprotujejo. "V pogajanjih se zavzemamo, da sistem obračunavanja dimnikarskih storitev ostane tako kot je. Torej z enotno ceno. To bi bilo pravično do vseh. Zakaj bi ljudje na bolj oddaljenih območjih morali plačevati več? Na prostem trgu dimnikar najbrž nima interesa, da se bo do uporabnika peljal 50 kilometrov daleč? In občanu za potne stroške zaračunal več kot za samo storitev," poudarja predsednik dimnikarske sekcije pri GZS-ju Aleksander Županek.

Kako pogosto bodo trkali na naša vrata?
Kolikokrat na leto vas bo po novem dimnikar (lahko) obiskal še ni znano, bodo pa roki in pogostost opravljanja storitev različni za različne tipe kurilnih naprav.  Za nadzor nad pravilnim izvajanjem storitev in zaračunavanjem je pristojna inšpekcija. Novega izvajalca dimnikarskih storitev boste lahko izbrali do konca letošnjega junija, za tiste, ki tega ne boste storili, bo pomenilo, da ste s sedanjo dimnikarsko službo zadovoljni. In bo pri vas delala še naprej. Boste zamenjali dimnikarsko službo? To smo spraševali mimoidoče na šentjurskih ulicah - kaj so povedali, prisluhnite v spodnjem posnetku. V drugem pa razloge za ohranitev enotne cene pojasnjuje  Aleksander Županek. (BF)

Datoteke

BOSTE ZAMENJALI DIMNIKARJA

ALEKSANDER ŽUPANEK O CENAH STORITEV