februar 2, 2017

Dimniške požare lahko preprečimo sami

To zimo skoraj vsak teden poročamo o dimniških požarih. Najpogostejši razlog zanje so neočiščene kurilne naprave in dimniki, pravijo strokovnjaki. Ob tem poudarjajo, da lahko z rednim vzdrževanjem tovrstne dogodke preprečimo sami.

Vsaj 95 odstotkov požarov je na kurilnih in dimniških napravah, kjer lastniki ne dovolijo izvajati dimnikarskih storitev, pravi Aleksander Županek iz Dimnikarstva Dimek. (Fotografija je simbolična.)

Redno čiščenje je nujno
Tudi gasilci na Šentjurskem so v tej kurilni sezoni zabeležili več dimniških požarov kot leto poprej. Po besedah predsednika Gasilske zveze Šentjur, Janka Cerkvenika, so posredovali pri 35 odstotkih več požarov kot lani. „To gre pripisati predvsem temu, da je letošnja kurilna sezona zelo dolga in da je tisti sloj ljudi, ki se iz meseca v mesec težko prebija, znova prešel na ogrevanje s trdimi kurivi. Če temu dodamo še neočiščene kurilne naprave in dimnike, potem imamo za posledico več dimniških požarov,“ pravi Cerkvenik. Pomemben dejavnik pri tovrstnih požari pa so tudi neustrezna kuriva, izpostavlja Aleksander Županek iz Dimnikarstva Dimek: „Mokra drva in lesni odpadki niso primerni za kurjenje, ker povzročajo nastajanje katranskih oblog. Upoštevati moramo tudi to, da v peči ne nalagamo preveč goriv, ker se v kurilnih napravah potem dovod zraka samodejno zapira.“ Kurilne naprave na trda kuriva je po zakonu treba čistiti vsaka dva meseca, sodobnejše naprave na obnovljive vire ali lesno biomaso pa dvakrat letno. „Strošek vzdrževanja je, v primerjavi s škodo ali posledicami, ki jih lahko pusti požar, neprimerljivo manjši,“ še dodaja Županek.

Kaj storiti, če pride do požara?
Prva stvar, ki jo moramo storiti, če pride do požara je, da preprečimo dovod kisika v dimniško napravo, pravi Cerkvenik in dodaja: „Čim bolj moramo zatesniti vse odprtine tako, da zadušimo ogenj v dimniku in na ta način preprečimo širjenje požara v okolico. Če zadevi nismo kos, čimprej poiščemo pomoč in pokličemo številko 112.“ Ne le dimniški požari, nevarnost za naša življenja predstavlja tudi ogljikov monoksid. „Pri nepopolnem izgorevanju nastaja ta plin, ki je izredno nevaren. Za pravilno izgorevanje pa so nujne očiščene kurilne naprave. Zelo pomembno je tudi, da večkrat med kurjenjem prezračimo vse prostore,“ poudarja Cerkvenik. (NS)