junij 3, 2016

Dirka po Sloveniji tudi na Celjskem

Čez slaba dva tedna, 16. junija, se bo v Ljubljani začela že 23. kolesarska dirka po Sloveniji. Dve etapi bosta v naših krajih. Ena s startom v Novi Gorici pa se bo tukaj končala. Kolesarskega praznika se bo udeležilo okoli 150 domačih in tujih kolesarjev.

Potek letošnje dirke po Sloveniji je predstavil organizacijski direktor Bogdan Fink (na sredini), ki so se mu pridružili domači kolesarji.

Štirje dnevi, skoraj 600 kilometrov
Udeleženci letošnje dirke po Sloveniji bodo v štirih dneh in štirih etapah skupaj prevozili nekaj več kot 590 kilometrov. Prva etapa, dolga bo dobrih 177 kilometrov, bo imela start v Ljubljani, končala pa se bo v Kopru. V drugi, ki je najdaljša in bo dolga dobrih 217 kilometrov, bodo kolesarji startali v Novi Gorici in pot zaključili na Golteh. Ta etapa se imenuje tudi kraljevska. Tretja in četrta bosta na Celjskem. Tretja etapa je najkrajša, meri le slabih 17 kilometrov, a bo najverjetneje odločala o zmagovalcu letošnje dirke po Sloveniji, saj bo pred kolesarji precejšen izziv, gorski kronometer. Prvi del etape bo ravninski, s startom na Krekovem trgu v Celju. Kolesarji se bodo nato po nekaj položnih kilometrih pognali v hrib na Celjsko kočo, kjer bo tudi cilj etape. Start zadnjega dela bo v Rogaški Slatini, kolesarji se bodo nato podali proti Novemu mestu, kjer bo cilj. Skupaj bodo v zadnji etapi prevozili skoraj 180 kilometrov.

Varnost na prvem mestu
Nastopilo bo kar šest WorldTeams ekip, Slovenija bo imela tri moštva. Kar 150 domačih in tujih kolesarjev si bo prizadevalo zmagati. Dirka bo zanimiva tudi za gledalce, a organizatorji opozarjajo, da morajo poskrbeti za varnost. Hitrosti bodo namreč na določenih odsekih precejšnje, pride lahko do padcev ali kakšnih drugih nesreč. Gledalcem zato svetujejo, da upoštevajo navodila rediteljev in poskrbijo za svojo varnost. (NS)