junij 6, 2018

Dirka po Sloveniji tudi skozi naše kraje

Pred vrati je že 25. Dirka po Sloveniji, na kateri bodo pedala vrteli vrhunski domači in svetovni kolesarji. Začela se bo 13. junija v Lendavi. Kolesarje bomo tudi tokrat lahko spremljali in spodbujali v naših krajih, med drugim v Rogaški Slatini, kjer je cilj druge etape.

Letošnja dirka bo imela prvič po letu 2007 spet 5 etap. Skupaj bodo morali kolesarji prevoziti okoli 664 kilometrov. (Foto: Radio Štajerski val)

Doslej start, tokrat cilj
Rogaška Slatina pri Dirki po Sloveniji sodeluje že pet let. Doslej je štirikrat gostila start etape, tokrat pa bo tam cilj, ki je sicer organizacijsko in finančno tudi bolj zahteven. Najboljši tuji in domači kolesarji bodo skozi cilj v Rogaški Slatini peljali kar dvakrat. Najprej ga bodo prevozili, saj jih bo pot pravzaprav vodila okoli Rogaške Slatine, nato se bodo še drugič vrnili na cilj in zaključili slabih 153 kilometrov dolgo pot. Župan občine Rogaška Slatina Branko Kidrič pravi, da je kolesarska dirka po Sloveniji odlična priložnost: »Ne le za promocijo kolesarskih poti, ki jih imamo v Rogaški Slatini, ampak turistične destinacije nasploh.« Po vsej občini je 35 kilometrov kolesarskih poti, na kar so Slatinčani zelo ponosni. Zmagovalec druge etape, s ciljem v Rogaški Slatini, bo domov odnesel tudi nekaj slatinskega, in sicer pokal, ki ga je izdelala Steklarna Rogaška.

Kolesarska tekma v številkah
Na letošnji kolesarski dirki po Sloveniji bo sodelovalo rekordno številko kolesarjev. Organizatorji pričakujejo 22 ekip iz 16 držav, skupaj okoli 154 kolesarjev, kar je po besedah direktorja dirke Bogdana Finka največ doslej. Premagati bodo morali 5 etap, skupaj dolgih 664 kilometrov. Na prvo etapo se bodo podali 13. junija v Lendavi, cilj bo v Murski Soboti. Druga etapa se bo prihodnji dan začela v Mariboru, kolesarji bodo na cilj prikolesarili v Rogaški Slatini. Tretja etapa, ki bo 15. junija, je najdaljša in tudi po naših krajih. Pred kolesarji bo kar 176 kilometrov. Trasa je v začetku te etape zelo razgibana, z letečim ciljem v Šentjurju. Organizatorji pričakujejo, da se bodo na tej etapi že začela ugibanja, kdo bi utegnil biti zmagovalec 25. dirke Po Sloveniji. Vzpon na Celjsko kočo, kjer so se pred leti kolesarji merili tudi v kronometru, je pričakovano zahteven, spust pa bo zahteval precej tehničnega znanja. Kolesarje nato čaka še vzpon na Celjski grad. Predzadnji dan kolesarje čaka pot od Kamnika do Ljubljane. Tradicionalni start četrte etape bo v ljubljanskem Tivoliju, pot pa bo vodila kolesarje preko Medvod, Škofje Loke in Kranja na Jezersko, kjer bo prvi gorski cilj. Sledita še dva, vmes pa je del etape speljan tudi po Logarski dolini. Zadnja, peta etapa od Novega mesta do Trebnjega, je najkrajša, ker gre za posamični kronometer. Dolga je 21 kilometrov in pol. Zmagovalec dirke bo prejel pokal, repliko najstarejšega kolesa z osjo na svetu. 5.200 let staro prevozno sredstvo, ki so ga našli na Barju, sicer hrani Mestni muzej v Ljubljani.

Tokrat prenos v 112 držav
Organizacija takšnega dogodka je zelo zahtevna, je pa tudi odlična priložnost za promocijo naših krajev. Prenos dirke bo tudi tokrat na športnem televizijskem kanalu Eurosport, ogledali si ga bodo lahko gledalci v kar 112 državah po svetu. Tako bo to odlična priložnost za turistično promocijo naše države, saj dirko podpira tudi Slovenska turistična organizacija. (NS)

Galerija slik