marec 2, 2019

Do 7.000 evrov kazni za prodajo regrata na črno

Prihajajo dnevi, ki jih boste mnogi izkoristili za nabiranje regrata. Če ga ne boste nabirali zgolj za domače kulinarične užitke, temveč ga nameravate prodajati, naj vas spomnimo, da je to mogoče le preko priglašenega dopolnilnega dela ali s.p.-ja. Če ga boste prodajali na črno, vas lahko doleti kazen do 7.000 evrov.

Večina ga nabiramo za obogatitev domačega jedilnika, a nekateri ga tudi prodajajo. (Foto: ReN)

Raje mirna vest ali polna denarnica?
Regrat je zdravo živilo in ljudsko zdravilo, poudarjajo naši dedki in babice. Ker ni samo okusna, temveč tudi zdrava popestritev jedilnika, je prav, da si ga spomladi pogosto privoščimo. Pa ne samo v solati, odličen je tudi kot dodatek k testeninam, juham ali smoothijem. In če ga nameravate prodajati? Za pojasnila smo se obrnili na Finančno upravo, kjer so nam potrdili, da so predvidene kazni za prodajo regrata na črno visoke, gibljejo se od 1.000 do 7.000 evrov. "Naši inšpektorji sicer ne izvajajo posebnih nadzorov glede prodaje regrata na črno. A s tem se ne velja tolažiti. Če tak primer odkrijejo, in to se dogaja, ga seveda sankcionirajo," pojasnjuje Stojan Glavač, predstavnik za odnose z javnostmi na Finančni upravi. In kaj moramo storiti, če želimo prodajati regrat, kot predvideva zakonodaja?

Kmetom, ki jim regrat zraste na njihovem kmetijskem zemljišču, osebnega dopolnilnega dela ni treba prijaviti, saj gre v tem primeru za osnovno kmetijsko dejavnost. (BF)