oktober 9, 2015

Do razvojnega preboja z znanjem

Zreški župan Boris Podvršnik in rektor mariborske univerze Igor Tičar sta podpisala sporazum o sodelovanju na področju trajnostnega razvoja. To pomeni, da bo univerza z znanjem in rešitvami pomagala uresničiti razvojne izzive zreške občine in širše regije.

Podpis sporazuma o sodelovanju je po mnenju zreškega župana Borisa Podvršnika nov mejnik v razvojnih prizadevanjih Zreč in širše regije. (Foto: Izidor Kotnik)

Univerza zanemarila svoje poslanstvo?
Rektor Univerze Maribor prof. dr. Igor Tičar z grenkim priokusom priznava, da se je njihova univerza v minulih letih oddaljila od svojega primarnega poslanstva: "Naj spomnim, da je bila prav mariborska univerza ustanovljena zaradi potreb gospodarstva in industrije na širšem Štajerskem. V minulih letih smo na to pozabili. Prednost smo dali akademski znanosti in zapostavljali dejanske potrebe okolja. Zato si zdaj prizadevamo obuditi, okrepiti in nadgraditi sodelovanje med univerzo in lokalnim prostorom," poudarja Tičar, ki je bil ob podpisu sporazuma o sodelovanju posebej vesel prisotnosti gospodarstvenikov s širšega Zreškega. Obiskal je podjetji Unior in GKN Driveline, kjer se je podrobneje seznanil z njihovim delom in poslovnimi načrti.

Za razvoj 800 milijonov
Po mnenju zreškega župana Borisa Podvršnika bo ključno povezovanje na področjih prostorskega in urbanističnega sodelovanja, varstva okolja, prometne ureditve, turizma, energetske učinkovitosti in obnovljivih virov energije ter socialnega razvoja. "Pripravili bomo nabor projektov. Pri tem bomo izhajali tako iz občinske razvojne strategije kot tudi razvojnega programa savinjske regije do leta 2020," še navaja župan. Za Vzhodno kohezijsko regijo naj bi bilo v tem obdobju na evropskih razpisih na voljo 800 milijonov evrov. Interes za sodelovanje so med drugim pokazala podjetja Unior, GKN Driveline in Swatycomet. In kaj napovedno sodelovanje pomeni direktorju družbe Swatycomet Matjažu Merkanu, ki je pred kratkim prejel naziv Manager leta? Prisluhnite v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

MATJAŽ MERKAN O SODELOVANJU