oktober 3, 2017

Dobre zgodbe šmarske knjižnice

Knjižica Šmarje pri Jelšah vstopa v novo sezono s številnimi zanimivimi vsebinami za vse generacije. Leto, v katerem bodo proslavili 40 let od postavitve kulturnega doma, prinaša razprodan gledališki abonma, številna predavanja, študijske krožke, koncerte in vse bolj priljubljene muzikale.

Direktor knjižnice Jože Čakš s sodelavci ob predstavitvi programa nove sezone.

Gledališki abonma in muzikali razprodani
Knjižnica Šmarje pri Jelšah nudi na področju kulture in izobraževanja prebivalcem celotnega območja Obsotelja in Kozjanskega kakovostne izobraževalne, kulturne in družabne dogodke. Direktor Jože Čakš tudi za to jesen napoveduje številne zanimive dogodke. Ob osnovi dejavnosti knjižnice z bralnimi značkami, s katerimi uspešno spodbujajo bralne navade tako otrok kot odraslih, Čakš izpostavlja kulturno-prireditveni utrip knjižnice. Letošnja 36. sezona gledališkega abonmaja, ki prinaša šest gledaliških in eno kino predstavo, je znova razprodana. Na šmarskem odru se bodo prav tako zvrstili vselej dobro obiskani muzikali. Prvi bo slovenski muzikal Vesna, gostili bodo tudi klapo More iz Šibenika, Ferija Lainščka in Ditko, muzikal Alpska saga, koncert Ansambla Saše Avsenika in Slovenskega okteta ter enega najbolj priljubljenih muzikalov vseh časov Moje pesmi, moje sanje… Odpirajo tudi novo sezono razstav, s fotografsko razstavo Francija Kralja – grad Žovnek in njegova zgodovina, ki ji bo sledilo še nekaj zanimivih razstav. Velika dodana vrednost knjižnice je po Čakševih besedah tudi nov Muzej baroka z zbirko skoraj 300 let starih kipov iz šmarske kalvarije, v katerem prirejajo glasbene, pogovorne dogodke in delavnice. Obeta se tudi novost: muzejski glasbeni abonma, ki so ga ustvarjali minuli dve sezoni, bodo zamenjali muzejski glasbeni večeri, na katerih bodo gostili različne glasbene ustvarjalce. Kot je še izpostavil Čakš, prihodnje leto obeležujejo 40 let od postavitve kulturnega doma, zato bo kar nekaj dogodkov vezanih tudi na to obletnico. Osrednja slovesnost bo slavnostna akademija, 30. novembra.

UTŽO, krožki, psihološki in pravljični večeri ...
Z letošnjim oktobrom pa so v šmarski knjižnici začeli tudi novo, deveto študijsko leto Univerze za tretje življenjsko obdobje (UTŽO). Vanjo je vsako leto vpisanih približno 200 slušateljev, ki obiskujejo okoli 35 predavanj, različne krožke in tečaje, ekskurzije. Veliko zanimanja je tudi za njihove brezplačne študijske krožke, letos so jih razpisali 12. Že četrto sezono pripravljajo psihološke večere, na katerih gostijo psihologe, psihoterapevte in druge zanimive goste – prvi gost te sezone je bil Tomaž Humar, najmlajši človek na svetu, ki je prekolesaril svet. Rdeča niti letošnje sezone študijskih krožkov bodo spremembe za zadovoljstvo življenja. Pozornost pritegnejo tudi pravljični večeri za odrasle, enkrat mesečno jih pripravlja skupina pravljičark, ki se jim bo v tem letu pridružilo tudi Društvo Legende. V knjižnici prav tako načrtujejo potopisna predavanja, matineje za otroke, literarno-potopisne ekskurzije in še nekatere druge izobraževalne programe za mlade in starejše. Podrobneje je o njih spregovorila organizatorka kulturnih prireditev Jana Turk Šulc. (SP)

Datoteke

Jože Čakš o poslanstvu in delu knjižnice

Jana Šuc Turk o UTŽO in programih za mlade