februar 28, 2017

Dobrna spreminja podobo

Središče Dobrne dobiva atraktivnejšo in bolj funkcionalno podobo. Novost je za zdraviliški kraj z dolgoletno tradicijo, ki privablja obiskovalce od blizu in daleč, toliko bolj dobrodošla. Preverili smo, kaj je že novega in kaj še bo?

Na Dobrni bodo uredili še prireditveni prostor ter paviljon z galerijo in vinsko kletjo. (Foto: Občina Dobrna)

Dobrodošle prve spremembe
Obnova bo postopna. Kako hitra bo, bo odvisno od denarja. Nekaj ga je in ga še bo občina zagotovila sama, nekaj naj bi ga pridobila na državnih razpisih. V severnem delu trga Dobrna je občina lani zaključila prenovo stopnic in obzidja pod cerkvijo. Ob tem je uredila poseben prostor, na katerem je zasadila potomko najstarejše vinske trte z mariborskega Lenta. V počastitev 25. obletnice samostojne Slovenije je postavila tudi pomnik osamosvojitve. V sklopu celovitega urejanja je na trgu porušila propadajoč objekt, da je lahko zgradila navezovalni pločnik. S tem je omogočila varno prečkanje ceste tudi invalidnim osebam na vozičku ter mamicam z otroškimi vozički. Prve spremembe so med domačini in turisti deležne odobravajočih odzivov.

Še prireditveni prostor in paviljon
Kraj, ki se ponaša z najstarejšim zdraviliščem pri nas, bo prav tako dobil osrednji prireditveni prostor. Delno bo pokrit z nadstreškom. Zgradili bodo še objekt paviljonskega tipa. V njem so predvideni galerijski prostor, gostinski del in vinska klet. Paviljon bo tako zagotavljal pogoje za promocijo domače kulinarike, izdelkov lokalnih obrti ter vinske ponudbe vinogradnikov iz Dobrne in bližnjih vinorodnih okolišev. Na občinski upravi napovedujejo tudi spremembe v prometni ureditvi. Tako naj bi v središču kraja zagotovili dodatne površine za pešce. (BF)