Dobro leto doma upokojencev v Podčetrtku

05.11.2015

V enoti šmarskega doma upokojencev v Podčetrtku si prizadevajo za visoko kakovost bivanja in dobrega počutja.

Minilo je dobro leto, odkar je v Podčetrtku zaživela dislocirana enota šmarskega doma upokojencev. Dom v Podčetrtku, ki je eden najmanjših v Sloveniji, nudi oskrbo trinajstim starostnikom. Njegova posebnost je najsodobnejši način dela, v ospredju katerega je prilagajanje potrebam starostnika.

V ospredju posameznik
»Enota v Podčetrtku je kot ena velika družina. Zaposleni in starostniki se lahko resnično posvetijo eden drugemu, zaposleni upoštevajo želje posameznikov ne glede na ure in formalnosti hišnih redov, ki običajno morajo veljati v domovih, da oskrba poteka nemoteno. V tako majhnih skupinah se varovanci dobro poznajo z zaposlenimi. Če si npr. opolnoči zaželijo pečenih jajčk, jim tudi ustrežemo, kar je v domovih z več kot 200 varovanci skoraj neizvedljivo,« razlaga direktorica Doma upokojencev Šmarje pri Jelšah Majda Koren. Majhnost skupine se je torej izkazala za veliko prednost. Starostniki se v takšnem načinu življenja počutijo bolj sprejeto in zadovoljno.

Nadstandardne storitve
Prijazna, nadstandardna opremljenost prostorov in sama umestitev v domače okolje, kjer so v neposredni bližini vsi pomembnejši javni objekti, dajejo domu v Podčetrtku zelo pozitivno noto. »Dom je na zelo dobri lokaciji, saj je v isti stavbi kot zdravstveni dom, tam sta laboratorij in lekarna, kar je velika prednost. Za zdravstveno oskrbo je torej zelo dobro poskrbljeno,« ocenjuje Korenova in dodaja, da zaposleni stanovalce, ki to zmorejo, tudi aktivno vključujejo v dnevne dejavnosti in tako ohranjajo njihovo mentalno in fizično aktivnost. Nadvse pozitivno je, da delovanje doma podpira tudi lokalna skupnost. Občina, šola, župnija, tamkajšnja društva in številni prostovoljci se namreč aktivno vključujejo v življenje doma. S svojimi obiski prispevajo, da je življenje v domu prijetnejše in popolnejše. (SP)
Štajerski val v sliki