avgust 2, 2016

Dojenje koristno za otroka in mamo, pa tudi okolje

Današnji 2. avgust je svetovni dan dojenja. Strokovnjaki naštevajo številni koristi dojenja tako za otroka kot za mater. V Celju v podporo dojenju to popoldne pripravljajo srečanje nosečnic in doječih mater.

Zdravstveni strokovnjaki spodbujajo k dojenju iz več razlogov.

Z dojenjem do boljšega zdravja
Po podatkih predsednice Društva za laktacijo in dojenje Slovenije Cvetke Skale je v naši državi ob odhodu iz porodnišnice dojenih 95 odstotkov otrok, od tega 80 odstotkov v celoti, preostali delno. „Doječe matere imajo manj možnosti, da zbolijo za rakom dojk in jajčnikov, hitreje izgubijo med nosečnostjo pridobljene kilograme ter imajo v kasnejših letih manj možnosti za nastanek osteoporoze in diabetesa tipa 2,“ med razlogi, zakaj dojiti, našteva Skaletova. Seveda izpostavlja tudi koristi za otroka. Pravi, da novorojenec z materinim mlekom dobi najidealnejša hranila za rast in razvoj, prav tako ga ščiti pred kroničnimi boleznimi. Prispeva pa tudi k boljšemu razvoju čeljusti in govora. »Seveda ne smemo zanemariti tudi čustvene povezave med materjo in otrokom,« še pravi Skaletova, ki za dobro počutje mamic in novorojenčkov skrbi v celjski porodnišnici.

Dojenje vpliva tudi na okolje
Na pomen dojenja lahko gledamo tudi z vidika varovanja okolja. Prav to je letošnja vodilna misel svetovnega dneva dojenja, ki mu marsikje posvetijo kar ves teden. Geslo je: „Dojenje: ključ do trajnostnega razvoja“.  S tem želijo poudariti, da se z dojenjem ne porablja energija za proizvodnjo mlečnih formul, ne onesnažuje se okolja, hkrati pa se skrbi tudi za ohranjanje vodnih virov. Globalno gledano se otroku z dojenjem, ne glede na to, kje je rojen, omogoča enakopraven začetek življenja.

Strokovna pomoč in izmenjava izkušenj
Bodoči mamice ter tiste, ki so to postale pred kratkim, se bodo to popoldne srečale na celjski Mestni plaži. Društvo svetovalcev za laktacijo in dojenje Slovenije zanje tam pripravlja krajše predavanje. „Obenem je srečanje namenjeno temu, da bodo obiskovalke lahko vprašale, kaj jih skrbi, podelile svoje izkušnje z dojenjem in dobile kakšen dobrodošel nasvet,“ še pravi predsednica društva Cvetka Skale. (PŽ)