september 8, 2016

Domače, pristno, okusno in prijetno

Kmetijsko-turistično-etnološka prireditev Podobe bistriških domačij bo jutri in v soboto postregla s kopico raznovrstni dogodkov. Rdeča nit je predstavitev slovenjebistriškega podeželja, običajev, obrti, kulinarike, pa tudi razvojnih ambicij krajev na Slovenjebistriškem.

Okusna domača hrana toliko bolj tekne ob ubranem prepevanju ljudskih pevk. (Utrinek z lanskih Podob bistriških domačij)

Kupujmo lokalno
Prireditev Podobe bistriških domačij je po dveh desetletjih pred novimi izzivi. Slovenska Bistrica ima z okoliškimi domačijami in turističnimi kmetijami, pridnimi vinogradniki, sadjarji in čebelarji odlične pogoje, da postane prehransko samooskrbna. In prav promociji lokalno pridelane, kakovostne in zdrave hrane ter njeni prodaji naj bi bile Podobe bistriških domačij v večji meri kot doslej namenjene v prihodnjih  letih. "Imamo izjemne naravne danosti in imamo delovne ljudi, zato verjamem, da bomo novim razvojnim izzivom kos. V lokalnem prostoru potrebujemo le več povezovanja, zaupanja in sodelovanja," je prepričana predsednica organizacijskega odbora prireditve Monika Kirbiš Rojs. Lokalna prehranska samooskrba je sicer izjemen razvojni izziv, ki mu vedno več pozornosti namenjajo tako v slovenskem kot širšem evropske prostoru. Tej temi bo posvečena jutrišnja okrogla miza "Izbrana kakovost Slovenija", na njej med drugim pričakujejo evropskega poslanca Franca Bogoviča.

Miška Frida bo znanstvenica
Sicer bodo Podobe bistriških domačij tudi letos predvsem priložnost za dvodnevno druženje, zabavo in kak dober nakup. Stojnice se bodo šibile pod težo lokalnih dobrot in žlahtne kapljice, v grajski vinoteki bodo vodene degustacije - tokrat bo v ospredju vino Ritoznojčan, geografsko zaščiten slovenski proizvod, edini v vinorodni deželi Podravje. Tudi otrokom ne bo dolgčas - Miška Frida bo dopolnila pet let, zato na rojstnodnevno zabavo vabi otroke od blizu in daleč. Letos bo Frida znanstvenica in napoveduje zanimive delavnice. Pet kmetij pripravlja dan odprtih vrat, spoznali boste lahko stare obrti in običaje. Nastopili bodo ljudski pevci in godci ter folkloristi. Še več razlogov za jutrišnji in sobotni obisk Slovenske Bistrice pa niza Monika Kirbiš Rojs v spodnjem posnetku. (BF)

Datoteke

NA DOGODKE VABI MONIKA KIRBIŠ ROJS