Domačija Kalšek – Podkrajšek iz Žič

06.12.2015

Na domačiji vse doma pridelano sadje poberejo in predelajo v žganje, likerje,marmelade…

Andrej Podkrajšek iz domačije Kalšek - Podkrajšek iz Žič skupaj z družino skrbi za hektar in pol veliko kmetijo, na kateri so v ospredju vinogradništvo, žganjekuha in pletarstvo. Za domače izdelke je kmetija prejela številna priznanja. Njihovo vodilo je ljubezen do tradicije in narave.

»Zemlja nikoli ne razočara«
Kot pravi Andrej Podkrajšek, imamo Slovenci to danost, da nam narava ponuja izjemno veliko, daje nam vse kar v resnici potrebujemo. Žal ugotavlja, da njenega bogastva ne cenimo dovolj, saj veliko naravnih dobrot zgnije na tleh. Na njihovi domačiji pa vse, kar narava da, poberejo in predelajo v domače izdelke. S slivovimi nasadi, ki namesto ograje obdajajo poldrugi hektar velik vinograd, in vrbami, katerih vitice v teh zimskih dneh uporabljajo za pletenje, je tako izkoriščena vsa razpoložljiva zemlja na kmetiji. Da se na kmetiji splača vztrajati, pravi Andrej, saj da zemlja nikoli ne razočara. Na spodnji povezavi mu lahko prisluhnite v pogovoru s Snežano Prebil. (SP)

PODKRAJŠEK O VINOGRADNIŠTVU

PODKRAJŠEK O PLETARSTVU IN ŽGANJEKUHI




Štajerski val v sliki