maj 20, 2017

Don Kihot na slovenjebistriškem odru

Eden najpomembnejših renesančnih romanov, Cervantesov Don Kihot, ostaja večen izziv za gledališke ustvarjalce. Kako ga vidijo ljubiteljski gledališčniki, pevci in plesalci iz Slovenske Bistrice, boste lahko videli v  začetku junija. Obljubljajo izjemno doživetje. Priprave so na višku.

Če vas je prevzel roman Don Kihot, potem vas slovenjebistriški kulturniki vabijo prvo junijsko nedeljo v slovenjebistriški Slomškov dom.

Sinergija igre, glasbe in plesa
Roman pripoveduje o obubožanem plemiču, ki je prebral toliko viteških romanov, da se mu je zaradi njih zmešalo. Odločil se je postati popotni vitez, ki je branil nedolžne, nemočne ter preganjal krive, s čimer naj bi dokazoval ljubezen svoji Dulsineji Toboški. Svoje dogodivščine je delil s kmetom, Sančem Panso, ki mu je služil kot oproda, in konjem, ki ga je poimenoval Rosinant. V skoraj vsaki prigodi jo bolj slabo odneseta. Enkrat ju pretepejo trgovci, drugič pastirji, tretjič so problem mlini na veter.... Kako bodo Don Kihotove dogodivščine na odru pričarali igralke in igralci Bistriškega Teatra, pevke Vokalne skupine Vivere in plesalke flamenka Los Tacones, ki prihajajo z različnih koncev Slovenije, si lahko ogledate 4. junija v Slomškovem domu. Ne gre za njihovo prvo odrsko sodelovanje. Lani so navdušili s koncertom Viva La Fiesta. "Don Kihot je še drznejši in zahtevnejši umetniški projekt. Zato nam je še v večji izziv, priprave pa v še večje zadovoljstvo. Te dni so na vrhuncu. Komaj čakamo premiero," pravi Niko Turk.

Z Don Kihotom tudi na Lent
S prizori iz Cervantesove mojstrovine je za Bistriški Teater priredil dr. Aleš Maver, režijo je prevzel Jani Šumak. V predstavi se bo prepletala igra s špansko glasbo in plesom. Vokalna skupina Vivere se pod umetniškim vodstvom Nadje Stegne z navdihujočim španskim repertoarjem sicer ukvarjajže dlje časa, flamenko plesna skupina Los Tacones, ki jo vodi Živa Heričko Čerček pa z različnimi stili tega skrivnostnega in strastnega plesa vedno znova dokazuje, zakaj zgodba Don Kihota prihaja prav s tega konca sveta. Slovenjebistričani bodo Don Kihota uprizorili tudi na letošnjem Lentu, nekaj ponovitev pa se bo zvrstilo še jeseni. (BF)