januar 10, 2016

Skupina Donačka letos prva z nami raztegnila meh

V novo koledarsko leto smo v oddaji Nedeljski meh stopili energično, nasmejano in v dobri družbi. Če je zadnjo piko lanskim oddajam zapisala Skupina M.J.A.V., sta postavila veliko začetnico nizu naših srečanj v letu 2016 Barbara Žerjav in Matjaž Kitak iz Donačke. 

Skupina Donačka je bila tokrat gost Nedeljskega Meha

Ob melodijah z njihove nove zgoščenke Na vrh sveta (november 2015) sta prinesla v naš studio tudi precej svežih novičk in načrtov, ki so si jih v skupini zadali ob vstopu v svoje enajsto leto delovanja.

V novo koledarsko leto smo v oddaji Nedeljski meh stopili energično, nasmejano in v dobri in predvsem veseli družbi. Člani zasedbe Donačka so naši stari znanci, zelo pogosto namreč z nami zapojejo in zaigrajo na naših radijskih prireditvah in nas tudi obiščejo v studiu, sploh pa so s svojo drugačnostjo in energičnostjo prevzeli marsikoga med našimi poslušalci. 

Glasbena pot Donačke se je začela leta 2005, že od vsega začetka pa je eden njihovih najprepoznavnejših atributov violina - in Barbara, seveda. Verjetno je zaradi nje in tudi zaradi odprtosti za drugačen zven skupina do zdaj ustvarila že celo vrsto uspešnic, tako narodnozabavnih melodij kot tudi priredb zimzelenčkov. Zadnja leta so svojo drugačnost nadgradili še s country zvenom, kar jim je sploh pisano na kožo in kjer se – po besedah sogovornikov – tudi odlično počutijo. Da je tam, kjer je Donačka, tudi veselje in ples, pa je zdaj že tako povsem jasno.

V pogovoru se seveda nismo mogli izogniti odlično uspelemu promocijskemu koncertu ob izzidu njihove nove zgoščenke. Tega so člani Donačke tokrat pripravili predvsem za družine in izbrane prijetelje, ki so tako ali drugače zaznamovali njihovo glasbeno pot. Nad koncertom navdušeni obiskovalci so si bili enotni, da tako prijetne in zabavne promocije albuma, kot jo je pripravila Donačka, že dolgo ni bilo. Kar nekaj pravkar izdanih melodij lahko slišite v spodaj pripetem posnetku oddaje. Pa tudi o tem, da Donačko čaka pestro leto, v katerem bodo zelo veliko časa preživeli na odrih, smo se pogovarjali. Med drugim jih bo glasbena pot letos popeljala na Češko.

Glede na to, da smo bili prav na začetku novega leta deležni snežne odeje, sta nad zimskimi radostmi navdušena Barbara in Matjaž povabila tudi na kepanje ... Kako drugače kot z njihovo uspešnico Snežna kepa. Ob vseh načrtih in zaobljubah za leto 2016 pa sta namignila še, da v Donački malce razmišljajo o pripravi tekmovanja v kepanju. Radijci Štajerskega vala smo ZA!

"Svojo glasbeno prepoznavnost krepimo s svojstvenim načinom izvajanja slovenske narodnozabavne in zimzelene glasbe, prav tako pa ustvarjamo svojo avtorsko glasbo.   Z zvenom violine in ostalih akustičnih instrumentov smo si v svetu narodno-zabavne glasbe pridobili naziv »drugačen ansambel«, nekoliko country obarvan. Nastopamo na raznovrstnih prireditvah kot so koncerti, veselice, disko zabave, plesi, obletnicah, zaključkih… V našem programu se preliva glasba za ples in veselje," pravi Matjaž.

V obdobju 10 let so izdali tri albume Cigu migu na faksu (2009), Pridi, zapleši (2012) in Na vrh sveta (2015). Pri ustvarjanju skladb sodelujejo s priznanimi avtorji glasbe in besedil, kot so Igor Podpečan, Mike Orešar, Majda Rebernik, Ivan Sivec, Matjaž Vrh, Jani Lipičnik, Mateja Mohar, Jernej Dirnbek, Igor Pirkovič… Najnovejši projekti pa so tudi avtorsko delo članov skupine. Uspešen in preizkušen dvojec pri novonastalih skladbah sta Barbara Žerjav in Jani Lipičnik. (AK)

 

 

 

Galerija slik

Datoteke

DONAČKA NEDELJSKI MEH 1. DEL

DONAČKA NEDELJSKI MEH 2. DEL

DONAČKA NEDELJSKI MEH 3. DEL