avgust 16, 2020

Dopustniški čas v številkah

Čas poletnih počitnic je za številne najlepši čas v letu. A morje, brezdelje, dopusti in potovanja so letos drugačni kot leta prej, saj je epidemija covida-19 marsikomu prekrižala počitniške načrte. Turizem je tudi med najbolj prizadetimi panogami ob pandemiji. Kaj kažejo številke?

Letošnji dopustniški čas je za marsikoga nekoliko drugačen kot minula leta. Slovenski turizem temelji predvsem na slovenskih gostih. (Foto: Pixabay)

V Sloveniji šestina manj tujih gostov
Poleg igralništva, avtomobilske industrije, logistike ter sektorja zabave je turizem tista gospodarska panoga, ki jo je pandemija najbolj prizadela. V prvi polovici letošnjega leta je bilo po podatkih Statističnega urada Slovenije (SURS) v turističnih namestitvah v Sloveniji za 60 % manj prenočitev turistov kot v enakem obdobju lani. Letošnjega junija je v primerjavi z lanskim Slovenijo obiskala samo šestina tujih turistov. Število prihodov in prenočitev domačih turistov pa je že doseglo lanske vrednosti, k čemur so verjetno pripomogli tudi turistični boni, ki jih je ob koronakrizi vsem državljanom podarila država.

Počitnikovanje pred karanteno
Če letos številni Slovenci dopustujemo v domovini, pa v minulih letih, ko nas še ni omejevala zdravstvena situacija, ni bilo tako. Po podatkih SURS-a je bilo lani med vsemi zasebnimi potovanji v juliju, avgustu in septembru kar 70 % potovanj v tujino, le 30 % pa po Sloveniji. Tri četrtine potovanj v tujino so predstavljala potovanja k našim južnim sosedom na Hrvaško. Lani si je sicer, kot še kažejo podatki, enotedenske počitnice finančno lahko privoščilo tri četrtine slovenskih gospodinjstev. Na eno daljše zasebno potovanje s 4 ali več prenočitvami se je odpravila več kot polovica prebivalcev Slovenije, starih vsaj 15 let. Slovenci smo na zasebnih potovanjih na osebo na dan povprečno porabili 43 evrov. Polovico stroškov so predstavljali izdatki za nastanitev.

Na večino potovanj z avtomobilom
Slovenci smo se na veliko večino zasebnih potovanj (87 %) v lanskem letu sicer podali z osebnimi avtomobili. Na 7 % zasebnih potovanj smo se odpravili z letalom, na 4 % pa z avtobusom. Večinoma smo prenočevali v apartmajih in hotelih, nekoliko manj pa v kampih. Skoraj petina je prenočevala pri sorodnikih in prijateljih, ravno toliko pa nas je dopustovalo v lastnih počitniških bivališčih. (EP)