november 16, 2019

S svojim delom zbirata in delita sanje

Pred osmimi leti je Živa Voga napisala Zgodbo o mali Dorimu, deklici, ki zbira sanje. Iz nje so se razvile mehke punčke in druge skulpture, ki jih ustvarja s partnerjem Sašo Rojakom. Na svoj način so zgodbo uprizorili tudi šentjurski otroci. O sanjah, ustvarjanju in še čem smo povprašali prevajalca, ki sta postala ustvarjalca.

Živa Voga in Sašo Rojak sta prevajalstvo zamenjala z ustvarjanjem, kjer prisegata na minimalizem s premišljenimi detajli. (Foto: Štajerski val)

Šentjurčanka Živa Voga in Mariborčan Saša Rojak sta ustvarila številne punčke, vilinska in gozdna bitja ter lesene igrače. Nadeneta jim ime in jim dodajata zgodbo. Nič nenavadnega, saj se je vse začelo s pravljico Zgodba o mali Dorimu, ki jo je Živa Voga napisala o deklici, ki v Mavričnem gozdu nabira sanje.

Foto: osebni arhiv

Mehke skulpture s podobami Dorimu ter vilincev in gozdnih bitij so dobile družbo lesenih igrač Clicques, za katere sta pred kratkim prejela tudi nagrado Big See Wood.



Vsi njuni izdelki zgodbe pripovedujejo naprej, ljudem, pravita. Vsak jim prisluhne po svoje. Kako nagovorijo, kje vse so svoj dom že našli njuni izdelki ter kako so zgodbo o mali Dorimu v glasbo in ples prepletli šentjurski otroci, med drugim slišite v spodnjem pogovoru. (TMG)

Galerija slik