oktober 1, 2018

Dostojno preživljanje starosti je človekova pravica

Današnji 1. oktober je Mednarodni dan starejših, ki je tokrat posvečen človekovim pravicam starejših. Ena od temeljnih človekovih pravic je tudi dostojno preživljanje starosti, bodisi v domačem okolju bodisi v ustrezni ustanovi – domu za starostnike. Mi smo preverili, kako je za to poskrbljeno v šmarskem domu upokojencev.

V Sloveniji je 123 domov za starejše. Januarja letos je v njih prebivalo 4,5 odstotka prebivalcev Slovenije. (Fotografija je simbolična.)

Kje so največji izzivi in težave?
V Domu upokojencev Šmarje pri Jelšah starejšim nudijo namestitev, oskrbo, zdravstveno nego, ob tem tudi druge storitve, kot sta dnevno varstvo in fizioterapija. Po besedah direktorice Gordane Drimel skupaj z enoto v Podčetrtku skrbijo za 215 starejših. Med največjimi izzivi, s katerimi se, podobno kot ostali domovi za starejše po državi, soočajo v Šmarju, so težko pričakovani zakon o dolgotrajni oskrbi in financiranje s strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije, ki ni zadostno. Drimlova kot velik izziv izpostavlja tudi kadre. Zaposleni so izčrpani, ker jih je premalo. Odhajajo tudi na boljše plačana delovna mesta, ker so plače v socialnem varstvu zelo slabe. Kislih jabolk, v katere bo morala zagristi nova vlada na tem področju, je torej kar nekaj. Podrobneje o izzivih in težavah na področju institucionalnega varstva starejših prisluhnite v spodnjem posnetku. Z Gordano Drimel se je pogovarjala Nina Slak. (NS) 

Datoteke

POGOVOR Z GORDANO DRIMEL