november 7, 2016

Drobni nasveti za prihranek toplotne energije

Možnosti za ogrevanje prostorov v ogrevalni sezoni je veliko. Za vse pa velja, da lahko kar nekaj privarčujemo, če upoštevamo drobne, precej enostavne nasvete. Tako boste na toplem, pa še denarnica vam bo hvaležna.

Zračite tako, da naredite prepih. Radiatorji naj ne bodo zastrti, na njih pa naj bodo avtomatski termostatski ventili.

Ne zastirajte radiatorjev
Nekateri ukrepi za učinkovitejše ogrevanje s čim manjšo porabo energije in tako prihrankom na položnicah zahtevajo določen denarni vložek, so pa tudi takšni, ki so bolj enostavni in zastonj. Strokovnjak iz podjetja Weishaupt Igor Jurkošek kot enega od pomembnejših ukrepov izpostavlja vzdrževanje stalne temeprature v prostoru. „Vsaka stopinja več v bivalnem prostoru pomeni 5–6 odstotkov višjo porabo energije,“ pravi in poziva k namestitvi elektronskih termostatskih ventilov na radiatorje. Med smotrnimi ukrepi našteva še zračenje radiatorjev, če je to potrebno, in svetuje, da radiatorjev nikoli ne zastirajte s pohištvom ali zavesami. Če imate na oknih zunanje rolete ali polkna, jih ponoči in ob večjem mrazu spustite, saj imajo tudi izolacijsko funkcijo. Ob sončnih dneh pa le naj bodo dvignjene, saj bo prostor tako izkoristil sončno energijo in toploto.

Kako pravilno zračiti prostore?
Sploh ob mrzlih dneh in nočeh se marsikdo napačno loteva zračenja prostorov. V prostor moramo seveda spustiti svež zrak, ki je pomemben tudi za naše zdravje, a kako pravilno zračiti? „Zračimo tako, da naredimo prepih, in sicer kratkotrajno dvakrat ali trikrat na dan. Nikar pa ne zračite ves dan, na tako imenovani 'kip'. Le s hitrim prepihom namreč prezračimo prostore, ne da bi pri tem znižali temperaturo pohištva in sten,“ pravi Jurkošek. (AD)