april 6, 2020

Kultura nas v težkih časih drži pokonci

Tudi kulturi je – vsaj v javnem življenju – koronavirus močno pristrigel krila. A to ne pomeni, da kulturniki ne ustvarjajo. Še več, v marsikom je prav obdobje epidemije vzbudilo ustvarjalno žilico. Katja Rek je to jutro drugo kavo, na daljavo seveda, spila z direktorjem Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti Markom Repnikom.

Marko Repnik je vodenje Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti prevzel v začetku leta 2017, kot pravi, tudi v tem času epidemije pri njih dela ne manjka, so pa aktivnosti prilagodili razmeram. (Foto: Štajerski val)

Čeprav smo sredi epidemije novega koronavirusa in je naše gibanje zelo omejeno, druženje pa prepovedano, to ne pomeni, da ne moremo biti ustvarjalni ali pa uživati v kulturnih vsebinah, ki jih za nas pripravljajo drugi. Številne kulturne ustanove so svojo dejavnost, kolikor je le mogoče, prestavile na splet in družabna omrežja, kriza koronavirusa ter obilica časa, pa je ob tem v marsikom tudi vzbudila ustvarjalno žilico. Kako pa kaže tednu ljubiteljske kulture, napovedanem za drugo polovico maja, in ki ponavadi prinaša okoli tisoč različnih dogodkov po vsej državi? O kulturi v tem času je Katja to jutro spregovorila z direktorjem Javnega sklada Republike Slovenije za kulturne dejavnosti mag. Markom Repnikom, ki nikakor ne počiva. Med drugim je tudi sam včeraj s svojo trobento zaigral z balkona svoje hiše v Preboldu. Prisluhni v spodnjem posnetku.