november 14, 2018

Društvo za duševno zdravje Šent Celeia v novih prostorih

Slovensko združenje za duševno zdravje – Šent je v Celju dopoldne odprlo nove prostore dnevnega centra. Šent Celeia izvaja tri programe, med njimi je tudi program dnevnega centra, ki odslej domuje na Trgu celjskih knezov.

Člani društva so ob današnjem odprtju novih prostorov pripravili kulturni program, v katerem so preko svojih pesmi predstavili svoje izkušnje z duševno boleznijo. (Foto:Radio Štajerski val)

Pester nabor dejavnosti
Šent Celeia v Celju deluje že približno 12 let, v tem času pa so se večkrat selili. Društvo izvaja tri programe, program socialne vključenosti, program stanovanjskih skupnosti, ki so v Šmarju pri Jelšah, Rogaški Slatini in v Petrovčah, ter program dnevnega centra, ki ima od poletja nove prostore na Trgu celjskih knezov, Prothasijevem dvorcu. Slovesno so jih odprli to dopoldne. O aktivnostih, ki jih nudi, strokovna delavka in vodja centra Nives Kodela:

Nepogrešljivi prostovoljci
Celjski dnevni center ima več kot 100 uporabnikov, vsak dan ga obišče med 25 in 50 ljudi. V njem je kot strokovna delavka zaposlena le Nives Kodela, imajo pomoč enega javnega delavca, delovanje centra pa ne bi bilo mogoče brez prostovoljcev, teh je okoli 15. Kodela razlaga:



Dnevni center sicer nudi več kot le aktivnosti, v njem se lahko uporabniki sproščeno pogovarjajo, izražajo svoje skrbi in bojazni, so deležni podpore, nasvetov in informacij za učinkovito reševanje težav. V njem so dobrodošli vsi, tudi tisti, ki duševnih težav nimajo, njegovo poslanstvo je namreč tudi zmanjševanje stigmatiziranost in predsodkov glede duševnih bolezni. Kot pravi Kodela, se moramo zavedati, da na duševne bolezni ni imun nihče izmed nas, lahko prizadanejo kogarkoli. Več informacij o delovanju centra in dejavnostih, ki jih nudi, najdete TUKAJ. (NS)

Galerija slik