marec 8, 2017

Po polžje na šmarskih cestah

Na več cestnih odsekih na Šmarskem je v teh spomladanskih dneh oviran promet. Država in občina sta se namreč lotili gradnje treh, okoli pol milijona evrov vrednih naložb. Urejata železniški prehod in križišče Dol-Zibika, križišče na Halarjevem hribu in pločnik v Završah.

V času del bo promet v Završah in na Halarjevem hribu izmenično enosmeren.

Na Halarjevem hribu novo križišče
Direkcija za infrastrukturo je izkoristila ugodno vreme in začela prenovo prometne infrastrukture na Halarjevem hribu, na relaciji Šentjur – Mestinje. Na okoli 200 metrov dolgem cestni odseku bo uredila novo križišče, pločnik, avtobusno postajo, razsvetljavo in prehod za pešce. Dela, s katerimi bo poskrbljeno za večjo prometno varnost, bo VOC Celje končal do aprila. Stala bodo dobrih 160 tisoč evrov, plačala jih bo država. 

Pločnik v Završah
Stroji prav tako brnijo v Završah, med Grobelnim in Šentvidom, kjer urejajo nov pločnik in avtobusno postajo, vzpostavili bodo tudi novo cestno razsvetljavo. Za naložbo je Direkcija za infrastrukturo zagotovila 140 tisoč evrov, celjski VOC bo dela ob ugodnem vremenu končal do poletja. 

Ureditev križišča in ceste Dol-Zibika
Po zimskem premoru gradbinci nadaljujejo tudi ureditvena dela na križišču Dol – Zibika, lotili so se tudi izgradnje nadomestne ceste zaradi ukinitve železniškega prehoda. Šmarska občina oba projekta izvaja v sodelovanju s Slovenskimi železnicami in Direkcijo za infrastrukturo. Po besedah župana Stanislava Šketa urejajo prehod preko proge in križišče ceste Belo - Pristava z odcepom v Zibiko. Kot pojasnjuje Šket, je to 1. faza naložbe, ki so jo delavci celjskega podjetja GP Lugariček začeli že lani, končali jo bodo do 15. aprila. Do takrat naj bi zgradili tudi 250 metrov dolgo nadomestno cesto, s katero bo ukinjen železniški prehod Pristava. Prav tako bodo preko železniške proge podaljšali pločnik in dogradili manjkajočo povezavo kolesarske steze. Dela bodo stala okoli 210 tisoč evrov. Direkcija za infrastrukturo bo zagotovila 135 tisočakov, preostalo bo plačala občina. (SP)

Galerija slik