avgust 31, 2018

Država v prenovo ceste Rogatec - Dobovec

Direkcija za infrastrukturo načrtuje celovito ureditev dela glavne ceste Rogatec–Dobovec. Že septembra naj bi se začela prenova 1,2 kilometra dolgega odseka proti mejnemu prehodu Dobovec, v sklopu katere bodo uredili tudi nov pločnik in avtobusno postajališče.

Direktor Direkcije RS Damir Topolko ob predstavitvi cestnih načrtov na dvorcu Strmol. (foto: Štajerski val)

Cesta in pločnik v roku enega leta
V občini Rogatec, kjer je slabih 20 km cest v upravljanju Direkcije RS za infrastrukturo, je v pripravi ureditev dela glavne ceste Rogatec – Dobovec. Načrte za cestne posodobitve na tem območju sta na dvorcu Strmol v Rogatcu predstavila direktor Direkcije RS za infrastrukturo Damir Topolko in vodja Sektorja za vzdrževanje, varstvo cest in prometno varnost Tomaž Willenpart. Država bo v sodelovanju z občino predvidoma najprej začela dela na glavni cesti proti mejnemu prehodu Dobovec. "Predvidena je razširitev ceste v skupni dolžini 1,2 kilometra, izgradnja pločnikov in površin za kolesarje, ob železniški postaji pa bo urejeno tudi krožno avtobusno postajališče in manjše parkirišče za osebna vozila," je dejal Topolko in dodal, da bo v sklopu 1,6 milijona evrov vredne naložbe rekonstruiran tudi most preko Glažute, projekt pa zajema tudi ureditev komunalne infrastrukture in cestne razsvetljave. Dela naj bi začeli septembra in jih končali v roku enega leta. Župan Rogatca Martin Mikolič ob napovedi težko pričakovane naložbe ni skrival zadovoljstva, saj bodo po njegovih besedah z novostmi pripomogli k boljši prometni varnosti in lepšemu izgledu kraja. Podrobneje mu prisluhnite v spodnjem posnetku.

Kdaj prometna ureditev središča Rogatca?
Občina in država pa imata na področju posodabljanja prometne infrastrukture v načrtu še nekaj večjih naložbenih vlaganj. "V teku je tudi razpis za izvedbo obnove vozišča ceste 1,5 kilometrov dolgega odseka v Dobovcu. Ocenjena vrednost znaša 760 tisoč evrov. Letos je bil v državni proračun uvrščen tudi investicijski projekt ureditve trškega jedra Rogatca. Aktivnosti se bodo začele potem, ko bo občina umestila novo cestno povezavo v prostor,« je pojansil Tomaž Willenpart in dodal, da je bil že v letu 2017 v proračun uvrščen investicijski projekt, ki zajema delno novogradnjo in delno rekonstrukcijo obstoječe glavne ceste na odseku med novogradnjo Dramlje (izvozAC)–Šentjur in mejnim prehodom Dobovec. V fazi izvedbe pa je tudi obnova okoli 7,7 kilometra dolgega vozišča po postopku hladne reciklaže na relaciji Kozminci-Žetale-Rogatec v skupni vrednosti 2,8 milijona evrov. Po prenovljeni cesti naj bi se popeljali konec letošnjega leta. (SP)

Datoteke

Martin Mikolič o ureditvi ceste v Dobovcu