julij 12, 2017

Državni evri za obnovo Žičke kartuzije

Po nekajletnem premoru se bo obnova Žičke kartuzije lahko nadaljevala. Občina Slovenske Konjice je na razpisu ministrstva za kulturo pridobila 28 tisočakov za začetek prenove zgornjega gospodarskega poslopja v sklopu kartuzijanskega kompleksa.

Žička kartuzija v tihi dolini Svetega Janeza, ki jo je leta 1160 ustanovil grof Otokar lll. Štajerski, je kulturni spomenik državnega pomena.

V pripravo tudi konservatorski načrt za celovito prenovo
Država je z odobrenimi 28 tisočaki zagotovila približno polovico vrednosti projekta obnove propadajočega objekta. Tako bodo še letos lahko na zgornjem gospodarskem poslopju začeli obnavljati streho in fasado, zamenjali bodo tudi stavbno pohištvo, z deli pa končali naslednje leto. Dobra novica je tudi, da bo celjska območna enota zavoda za varstvo kulturne dediščine v sodelovanju z ministrstvom za kulturo še letos začela pripravljati konservatorski načrt za celovito obnovo vseh objektov v kompleksu Žičke kartuzije. "Torej tudi cerkve, ki je pravzaprav najbolj potrebna obnovitvenih del. Vemo, da so konservatorski načrti osnovna za pridobitev projektne dokumentacije. Le z njo se bomo na razpisih lahko potegovali za sofinanciranje," pojasnjuje Renata Klančnik, direktorica Splošne knjižnice Slovenske Konjice, ki upravlja z Žičko kartuzijo. Po napovedih ministra za kulturo Toneta Peršaka bo država za vzdrževanje kulturne dediščine v naslednjih letih znova odmerjala več denarja iz naslova novega zakona o nujnih programih na področju kulture.
Sicer pa je Žička kartuzija tudi to poletje prizorišče glasbenih večerov skozi vse poletje. (BF)