maj 15, 2018

Dvorec Lanovž odslej sodoben medicinski center

Pomemben del celjske kulturne dediščine iz 15. stoletja, dvorec Lanovž, je tudi uradno zaživel kot specialistična zdravstvena klinika. Nov radiološki center združuje celovite zdravstvene dejavnosti na enem mestu.

Dvorec Lanovž so rešili pred propadom in v njem uredili moderen zdravstveni center. (Foto: Štajerski val)

Od razvaline do novega sijaja
Pot od propadajočega objekta do dvorca, ki odslej sije v sveži podobi s pomembnimi elementi zgodovine, je bila dolga. Prenova je sicer trajala od sredine leta 2016 do konca lanskega leta. Je plod sodelovanja lastnikov dvorca in celjske območne enote Zavoda za varstvo kulturne dediščine. Po besedah konservatorke Nataše Podkrižnik je obnova temeljila na Konservatorskem programu prenove, ki ga je zavod izdelal leta 1993. V dvorcu je ohranjen del renesančno-baročne arhitekture, s ključnimi likovno-arhitekturnimi sestavinami in elementi. Kljub temu, da so se morali prilagoditi tehničnim zahtevam za opravljanje medicinske dejavnosti, so v notranjosti objekta med drugim ohranili in restavrirali osrednje avle z ostanki baročnega stopnišča, baročno kapelo s štukaturnim okrasjem in poslikavo, kamnite okvirje kurišč v avlah, posamezne vratne podboje in okenske okvirje. Zunanjost dvorca je v celoti obnovljena v originalni obliki, vključno s sivo in belo fasado. Nov je sicer prizidek, s katerim so zagotovili javno namembnost objekta. V njem sta stopnišče in dvigalo ter sanitarije. Obnova je po oceni prokurista klinike Urbana Majcna stala okoli 1,5 milijona evrov. Za medicinsko opremo dvorca pa so odšteli še dva milijona evrov.

Zdravstvene storive na enem mestu
Kot je ob odprtju Specialistične klinike Lanovž povedal strokovni vodja klinike Luka Turk, gre za tehnološko dovršen, pacientom dostopen radiološki diagnostični center z vsemi glavnimi podpornimi ambulantnimi dejavnostmi, in sicer kardiologijo, ortopedijo, ginekologijo, medicino dela, prometa in športa, ortodontijo in zobozdravstvo ter laboratorij. Kmalu bodo tem dejavnostim dodali še dermatologijo, nevrologijo, psihologijo in fizioterapijo. V Lanovžu je zaposlenih 15 zdravnikov specialistov, pri zagotavljanju celovitih zdravstvenih storitev pa sodeluje še vsaj 50 subspecialistov. Specialistična klinika Lanovž namreč sodeluje s specialisti iz celotne Slovenije. Je tudi referenčni center za Philips, opremljen z njihovimi najsodobnejšimi in najzmogljivejšimi aparati za magnetno resonanco, CT in ultrazvok. V Lanovžu izvajajo diagnostične preiskave magnetne resonance, računalniške tomografije, ultrazvoka in rentgena. Tudi bolj zahtevne preiskave, kot je magnetna resonanca prostate, srca, dojk in tankega črevesa. Vse so storitve so za zdaj samoplačniške, v prihodnje pa želijo pridobiti tudi koncesijo. (NS)

Galerija slik