marec 27, 2019

Ob dnevu gledališča o zlati šentjurski predstavi Ema Pipifilipi

Svetovni dan gledališča je. Mi smo bili to jutro v družbi dveh mladih gledališčnikov iz OŠ Franja Malgaja Šentjur, ki so lani navdušili s predstavo Ema Pipifilipi, zanjo so prejeli zlato priznanje na srečanju otroških gledaliških skupin. Predstava bo v ponedeljek še zadnjič na ogled.

Šentjurski osnovnošolci so predstavo Ema Pipifilipi ustvarili pod mentorstvom učiteljic Ksenije Steblovnik Rak, Alenke Žolgar in Laure Senger Jakončič. (Foto: FB OŠ Franja Malgaja)

Plodno gledališko ustvarjanje
»Med gledališke predstave v širšem smislu statistično uvrščamo: dramska in druga gledališka dela, predstave lutkovnega in eksperimentalnega gledališča, sodobni ples in balet ter operne in druge glasbeno-scenske prireditve,« ob svetovnem dnevu gledališča razlagajo v Statističnem uradu Slovenije in postrežejo s podatkom, da so kulturne ustanove v Sloveniji leta 2017 skupaj pripravile več kot 7.600 gledaliških dogodkov, ogledalo si jih je 1,4 milijona obiskovalcev, kar je v povprečju 185 oseb na dogodek.

O ptičku, ki ne želi biti kot drugi
Gledališki dogodki pa ne nastajajo le v gledališčih in operah ter v kulturnih domovih, centrih in zavodih za kulturo. Tudi šolarji so pri ustvarjanju zelo aktivni. Učenci OŠ Franja Malgaja Šentjur so lani navdušili s predstavo Ema Pipifilipi, na srečanju otroških gledaliških skupin, ki je že tradicionalno pod okriljem Javnega sklada RS za kulturne dejavnosti. Dobili so zlato priznanje. Dva od nastopajočih v predstavi, tretješolka Ela Vita Kolar in šestošolec Maj Senger, sta to jutro obiskala Katjo in Davorja. V zanimivem pogovoru sta med drugim povabila še na zadnjo ponovitev, v ponedeljek, 1. aprila, ob 17. uri v Ipavčev kulturni center Šentjur. Prisluhnite pogovoru:



Ela Vita in Maj sta dokazala, da se poleg odra odlično znajdeta tudi pred radijskim mikrofonom.