junij 4, 2019

Festival A Sutla si teče povezuje Slovence in Hrvate

Prebivalce z obeh strani Sotle bo spet združila glasba. Na 5. Mednarodnem festivalu vokalnih skupin "A Sutla si teče" bodo ohranjali bogato tradicijo petja na tem območju in utrjevali medsebojne vezi. Prireditev bo 16. junija v hrvaški Miljani.

Direktor Turizma Podčetrtek Boštjan Misja, župan Krapinsko-zagorske županije Željko Kolar, župan Podčetrtka Peter Misja, načelnica občine Zagorska Sela Ksenija Krivec Jurak in Milan Kladnički, direktor Turističnega urada Turističnega združenja občin Kumrovec, Desenić in Zagorska Sela Milan Kladnički. (Foto: Radio Štajerski val)

Priložnost za kulturno in turistično sodelovanje
V Obsotelju in Hrvaškem Zagorju se pripravljajo na 5. Mednarodni festival vokalnih skupin A Sutla si teče, ki bo 16. junija v Miljani v hrvaški občini Zagorska Sela. S prireditvijo želijo na tem območju ohranjati in promovirati pevsko izročilo vokalnih skupin Obsotelja in hrvaškega Zagorja, predstaviti kulturno ustvarjanje in izmenjati izkušnje z nosilci ohranjanja kulturne dediščine na Hrvaškem in v Sloveniji. Festival podpirajo lokalna turistična združenja, občini Zagorska Sela in Podčetrtek, poslovno-turistični subjekti, kulturni delavci in mnogi drugi. Kot je na današnji predstavitvi dogodka na domačiji Amon v Olimju povedal direktor Turizma Podčetrtek, Boštjan Misja, so tovrstne kulturne prireditve tudi dobra priložnost za večjo turistično prepoznavnost tega obmejnega območja:

Misja ob tem poudarja, da so Slovenci in Hrvati v krajih ob Sotli že doslej dokazovali, da znajo uspešno sodelovati in se povezovati tako na kulturnem kot gospodarskem področju:

Tokratni festival A Sutla si teče sicer organizirajo Destinacija Podčetrtek pod pokroviteljstvom Turizma Podčetrtek, Kozje, Bistrica ob Sotli in v sodelovanju z občino Podčetrtek na slovenski strani in Turistička zajednica Kumrovec, Desenič in Zagorska Sela v sodelovanju z občinama Zagorska Sela in Krapinsko Zagorske županije na hrvaški strani.

8 vokalnih skupin
V programu bodo sodelovale vokalne skupine, ki pojejo tradicionalne in sodobne skladbe hrvaškega Zagorja in Obsotelja. Nastopilo bo osem vokalnih skupin iz Slovenije in Hrvaške. Slovenijo bodo zastopali Emine, Šani Šeni in Vokalna skupina La Vita, s hrvaškimi napevi pa se bodo predstavile Ženska vokalna skupina Sotelia, Klapa brv, Etno udruga Zipka in Ženska vokalna skupina Queentete. Festivalska žirija, ki jo bodo sestavljali Josipa Lončar, Mateja Bobek in Kristina Pavlović, bodo dodelili nagrade za najboljšo interpretacijo zagorske in slovenska pesmi ter glavno nagrado za skupnega zmagovalca festivala. Priložnostne nagrade bodo oblikovali in izdelali Marija Vidić, Matej Lampič in Dragutin Ulama. Na domačem turizmu Šumak v Miljani, kjer bo prireditev, bodo na voljo celodnevni zabavni, športni in glasbeni program z Good old times bandom, prav tako pripravljajo razstavno-prodajni sejem domačih proizvodov in bogato gostinsko ponudbo. (SP)