julij 8, 2015

Festival Pivo in cvetje je pred vrati

Še nekaj dni in mesto ob Savinji bo znova gostilo tradicionalno, že 51. Pivo in cvetje. Letošnje bo minilo tudi v znamenju obeleževanja 190-letnice Pivovarne Laško.

Pogled na Laško z vrha upravne stavbe Pivovarne Laško.

Pivo, cvetje, zgodovina
Letošnji Festival Pivo in Cvetje bo zaznamovan s preteklostjo in začetki znamenite pivovarne, ki je ime mesta ponesla tudi onkraj meja Slovenije. Letos namreč praznuje 190. let delovanja, ki ga bodo obeležili z različnimi razstavami, most čez Savinjo bo krasila številčnica iz cvetja, z jubilejem povezana bo tudi cena piva. Za vrček bo namreč treba odšteti 190 centov oziroma 1,9 evra. To je sicer 10 centov manj kot lani. Da ne bo vse le v znamenju piva in cvetja bo poskrbel Etno odbor Jureta Krašovca Možnar, ki že tradicionalno pripravlja etnografske prireditve. Tudi letos se tako obeta poroka na star način, kjer se bo poročil že 47. par v zgodovini festivala. Napovedujejo tridnevno dogajanje »Lepo je res na deželi«, ki bo prikazano skozi življenje vaške gostilne, na ogled bodo številne razstave.

Za vsakogar nekaj
Osrednje dogajanje oziroma glavni oder se letos iz Jagoč seli v središče mesta na Trubarjevo nabrežje. Po Laškem bo več odrov, kjer bodo nastopili tako domači kot tuji glasbeniki. Prihajajo Modrijani, MI2, Magnifico, pa tudi Natalie Imbruglia, Hladno pivo in S.A.R.S. Petdnevno festivalsko dogajanje bodo popestrili še s športnimi in družabnimi igrami, vrhunec pa bo v soboto, ko pripravljajo tradicionalni ognjemet z laškega gradu.

Z vlakom varno tja in domov
Pivovarna Laško je tudi letos pri zagotavljanju varnega prevoza na festival in nazaj združila moči s Slovenskimi železnicami. V času festivala bodo vozili posebni vlaki, cena povratne karte je 4,5 evra. Tisti, ki ne bodo prišli z vlakom in bodo pregloboko pogledali v kozarec, si bodo lahko prislužili rdeči karton. Z njim bodo zaradi opitosti lahko »za nagrado« z vlakom brezplačno potovali domov. (NS)