april 2, 2015

Finančne težave vitanjskega KSEVT-a

Kulturno središče evropskih vesoljskih tehnologij v Vitanju je v hudih finančnih težavah. Zavod nima denarja ne za obratovalne stroške ne za plače zaposlenim. Nekoliko bo pomagala občina, a usoda središča je kljub temu negotova.
Samo pomoč občine ne bo dovolj

Vitanjski svetniki so na zadnji seji soglašali, da bo občina kot ustanoviteljica zavoda poravnavala stroške obratovanja, za kar naj bi letno namenila približno 14 tisoč evrov. A dolgoročno to središča, ki glavnino prihodkov dobiva na razpisih države, ne bo rešilo. Občinska uprava bo po besedah župana Mirka Polutnika odgovornim na kulturnem ministrstvu predstavila položaj tega edinstvenega muzeja v Sloveniji, pri čemer upa na razumevanje in pomoč.

Vračanje evropskega denarja?

Središču, ki mu mnogijo rečejo kar KSEVT, preti celo vračanje evropskega denarja. Dva milijona evrov je Evropska unija namreč prispevala pod pogojem, da bodo v njem zaposlitev našli štirje delavci in da bo središče vsako leto naštelo vsaj 10 tisoč obiskovalcev. Mineva leto in pol od odprtja, ne prvega ne drugega cilja pa še niso uresničili. (BF)