marec 26, 2019

Iz žalske fontane bo znova teklo pivo

V četrti sezoni fontane piv Zeleno zlato v Žalcu ciljajo na povezovanje turističnih in gostinskih ponudnikov ter gospodarstva s fontano. Obiskovalcem pa želijo približati zgodbe, ki so jih pletla leta sobivanja z zelenim zlatom. Pri pripovedovanju si bodo pomagali tudi z virtualno resničnostjo.

Fontana piv bo na svojih šestih pipah letos ponudila 27 piv 23 pivovarjev. (Foto: Štajerski val)

23 pivovarjev
V Žalcu bodo konec tedna odprli četrto sezono svoje glavne turistične znamenitosti fontane piv Zeleno zlato. Letos bo tam svoje hmeljske napitke ponujalo 23 pivovarjev. Razen petih, ki se s četrto sezono vračajo, si lahko obetamo pivovarne, ki v Žalcu še niso ponujale svojih piv. Obiskovalci bodo lahko letos izbirali med degustacijskimi vrčki za šest in deset decilitrov. Vanje bodo lahko natočili svetla in temna piva, med drugim različne vrste aleov in ležake, vsa pa so varjena iz slovenskega hmelja, štajerskega hmelja, ki so ga lani zaščitili s certifikatom. Sabina Palir iz žalskega Zavoda za kulturo, šport in turizem:

Fontana, ki spodbuja turizem
Fontana je v minulih treh sezonah močno spodbudila žalski turizem. Z njenih pip si je pivo v tem času postreglo kar 400.000 obiskovalcev. Pipe so se odprle 860.000-krat, iz njih pa se je v vrčke prelilo 78.000 litrov piva. O ciljih v tej sezoni Sabina Palir:

 

Prav tako želijo, da gostje, ki obiščejo fontano, čim bolj podrobno spoznajo njihovo hmeljarsko in pivovarsko dediščino. Da bi jim jo v Ekomuzeju hmeljarstva in pivovarstva, kjer je prikazana, čim bolj približali, so se zatekli k novim tehnologijam. Posneli so kratek film v 360-stopinjski 3D tehniki. Film tako gledalca postavi v osrčje hmeljarstva nekoč in danes - znajde se na vozu, ki obiralce hmelja pelje na delo, z njimi med listi išče plodove in se jim po končanem delu pridruži na večerji. Pri tem so filmski ekipi z režiserjem Alenom Pavšarjem na čelu pomagali člani Etnološkega društva Hmeljarska vas iz Šempetra.

Pivo in hrana
Tudi letos pa bodo Žalcu velik poudarek namenili povezovanju piva z lokalno kulinariko. Za turiste so pripravili kulinarično turo Pivo in pajs ter Beer Village ali PIVO za VAS, kjer se bodo ob lokalnih gostincih predstavili pivovarji s fontane. Tudi to poletje v Žalec prihaja Festival Zeleno zlato, ob fontani bosta zopet plaža in knjižnica. Konec junija, ko v naše kraje prihaja Kolesarska dirka po Sloveniji, bodo s kolesarsko turo Hops na kolo športno razpoloženi tudi v Žalcu - kolesarili bodo med hmeljišči. (TMG)