februar 6, 2016

Fontana piv v Žalcu razdvaja

Projekt Fontana Zeleno zlato v Žalcu, ki jo želi občina postaviti v tamkajšnjem mestnem parku, buri duhove. Z gradnjo objekta, ki naj bi spodbudil promocijo kraja kot hmeljarske prestolnice, se del lokalne skupnosti ne strinja, prav tako so proti nekateri občinski svetniki. Največjo težavo predstavlja cena.

Ideji o fontani piv so naklonjeni žalski podjetniki, nekoliko manj pa nekateriobčani.

S 50.000 na 170.000 evrov
Ideja o fontani piv v Žalcu ni nova. Nastala je pred slabimi tremi leti, na pobudo tamkajšnjih gospodarstvenikov, ki so želeli, da bi v Žalcu več pozornosti namenili promociji lokalnega turizma. V drugi polovici leta 2014 je žalska občina objavila arhitekturni natečaj za idejno rešitev fontane. Prispelo je 6 predlogov, komisija je izbrala idejno rešitev avtorjev Nataše Tržan in Tomaža Tomana. Konec leta 2014 se je občina pripravljala na sprejem dveletnega proračuna, za leti 2015 in 2016. V njem je za fontano zagotovila 52.500 evrov. Od takrat pa do oktobra 2015 je bila v pripravi projektna dokumentacija za fontano. Nato je sledilo presenečenje. Projektantska ocena stroškov izvedbe gradbenega dela je narasla na 250.000 evrov. V proračunu je zato občina, s soglasjem občinskih svetnikov, znesek za fontano povečala skupaj na 170.000 evrov.

Pojavijo se dvomi
Nato so se pojavili dvomi o smotrnosti projekta, katerega cena iz meseca v mesec raste. O tem so žalski svetniki razpravljali pred dnevi na zadnji izredni seji. Eden izmed pobudnikov izredne seje Jože Krulec iz SLS je povedal: »Še vedno bode v oči kar osemkratna podražitev od februarja 2015 do januarja 2016, torej projekt se nenehno spreminja. Še vedno ne vemo, koliko bo ta fontana stala, ne vemo točno, koliko bo stalo vzdrževanje.« Trenutna ocena vrednosti projekta je 350.000 evrov, a znesek ni končen, saj še ni znano, koliko bo stala programirana točilna naprava. Župan Janko Kos ob očitkih glede nenehnih podražitev projekta odgovarja, da občina fontane ne bo začela graditi, dokler ne bo imela zaključene finančne konstrukcije projekta. Razliko od denarja, zagotovljenega v proračunu, do končnega zneska, bo občina zagotovila s pomočjo donacij gospodarstvenikov in podjetnikov na Žalskem. Za zdaj je občina z njimi podpisala 20 donatorskih pogodb v skupnem znesku dobrih 100.000 evrov. 

Kakšna bo fontana?
Fontana Zeleno zlato bo pravzaprav sestavljena iz dveh delov. En del bo pivska fontana, drugi pa vodna. Umeščena bo v mestni park ob tržnici. Namenjena bo trem ciljnim skupinam: organiziranim skupinam turistov, posameznikom in občanom ter poslovnim partnerjem žalskih podjetnikov. Obiskovalec bo za ceno 6 evrov kupil vrček, na katerem bo bar koda. Z njo bo lahko iz fontane natočil 3-krat po 2 decilitra piva. Pivska fontana bo pokrov odprla samo z avtorizacijsko kartico, ki jo bo imela pooblaščena oseba, da ne bi prišlo do vandalizma in zlorab. Ne bo namenjena pitju večjih količin piva, temveč degustaciji. (NS)

Galerija slik