september 5, 2018

Šesttonski kip napovedal Forma Vivo Makole

Na Dežnem pri Makolah se začenja 16. mednarodni slikarsko - kiparski simpozij Forma viva Makole. Simpozij, ki se letos širi v Rogatec in Majšperk, bo do 14. septembra gostil 40 umetnikov iz Slovenije, Turčije in Avstrije. 

Skulptura z upodobitvijo kamnoseka Francija Černelča pri kamnarski hiši v Muzeju na prostem Rogatec. (foto: Zavod za turizem, kulturo in razvoj Rogatec)

V Rogatcu, Majšperku in Rogaški Slatini
Uvod v letošnjo 16. Formo viva Makole je bilo odkritje okoli šest ton težkega kipa, ki ga je ustvaril Franci Černelč iz Bistrice ob Sotli, prejšnji teden so ga razstavili v Muzeju na prostem Rogatec. Zanimanje za udeležbo na simpoziju je sicer tudi letos precejšnje. "Pridružilo se nam je 40 umetnikov, od tega 13 kiparjev iz Slovenije, Turčije in Avstrije. Kiparji bodo delali na mali plastiki, manjše skulpture do 70 centimetrov višine. Kipar Franci Černelč, ki ustvarja v dveh sosednjih občinah, je že na delu. Ustvaril je dve skulpturi iz kamna večjih dimenzij," pravi predsednik organizacijskega odbora Ivan Dvoršak in z zadovoljstvom dodaja, da sta se simpoziju letos pridružili tudi občini Majšperk in Rogatec. Forma viva s spremljevalnimi dogodki bo sicer trajala vse do 14. septembra, umetniki bodo v tem času ustvarjali na temo Makol in njene kulturne dediščine. Njihova dela bodo postavljena na ogled na zaključni slovesnosti v Mestni galeriji Kulturnega centra Rogaška Slatina. (SP)