Franc Vindišar: Ležanje pacientov na hodnikih ni dopustno

24.09.2019

Franc Vindišar je strokovni direktor celjske bolnišnice postal leta 2011. (Foto: Štajerski val)

Svet zavoda Splošne bolnišnice Celje je prejšnji teden Francu Vindišarju zaupal nov, tretji mandat na funkciji strokovnega direktorja bolnišnice. Povprašali smo ga o prioritetah, o novostih, ki si jih želi, o problematiki pomanjkanja zdravnikov, pa tudi o prostorski stiski bolnišnice.

Težko čakajo nadomestno novogradnjo
Asist. mag. Franc Vindišar, specialist splošne kirurgije in specialist travmatologije, je strokovni direktor tretje največje bolnišnice v državi od leta 2011. V prvem mandatu je bil največji izziv načrtovanje in gradnja urgentnega centra. Tudi iztekajoči se mandat so na nek način zaznamovali zidovi. Celjsko bolnišnico namreč pesti prostorska neustreznost, kar povzroča težave pri delu in oskrbi pacientov:

Težave bo rešila bolnišnična nadomestna novogradnja, pripravljalna dela, tako imenovano nulto fazo, so končali, zdaj čakajo na zeleno luč ministrstva za prvo fazo. Vindišar pri tem pravi:

Urgentni center je v Celju vrata odprl konec leta 2015, zdaj čakajo še na prepotrebno bolnišnično nadomestno novogradnjo. (Foto: Štajerski val)

Premalo zdravnikov

Kaj pa kadrovska slika v celjski bolnišnici? Tudi to je izziv, zdravnikov je, na nekaterih področjih, premalo:

Posledica pomanjkanja zdravnikov so tudi daljše čakalne dobe, ki pa so jih na nekaterih področjih uspeli tudi zmanjšati:

Za reorganizacijo zdravstvene nege
Sicer pa delo v bolnišnici ni odvisno le od zdravnikov, za kakovostno oskrbo so pomembni tudi vsi ostali kadri. Ena od bistvenih novosti, ki jih je Vindišar opredelil v svojem programu in viziji, je, da bi pod okrilje strokovnega direktorja prenesli področje zdravstvene nege, ki je zdaj del poslovnega vodenja bolnišnice, s čimer je precej razburil na seji sveta zavoda. Razlaga:

Med novostmi Vindišar v novem mandatu, ki ga začenja oktobra, omenja tudi, da bi mandat predstojnikov oddelkov vezal na mandat strokovnega direktorja, vzpostaviti želi oddelek za paliativno oskrbo ter razširiti programe na nekaterih oddelkih. V novem mandatu na funkciji strokovnega direktorja si bo sicer, kot pravi, v prvi vrsti še naprej prizadeval za razvoj vseh strok v bolnišnici. (AD)

Povezani prispevki:
MARGARETA GUČEK ZAKOŠEK: ZAČETEK NADOMESTNE NOVOGRADNJE SB CELJE POMEMBEN MEJNIK
Štajerski val v sliki