avgust 12, 2020

Glasbeniki spet želijo na koncertne odre

V času epidemije smo številni dneve preživljali z glasbo. Od takrat kulturo še bolj cenimo, je prepričan Anže Zaveršnik, Šmarčan, ki v Grazu študira jazz saksofon. Ko se življenje vrača v stare tirnice, pa kultura ostaja v ozadju, opozarjajo glasbeniki. Zato za pristojne pripravljajo predloge in pobude, kako glasbi pomagati, da spet zazveni na koncertih v novi resničnosti.

Na bazenih in v lokalih že vlada sproščeno vzdušje, pravijo glasbeniki. Enako si želijo za koncerte in kulturne prireditve. (Fotografija je simbolična. Foto: Pixabay)

Koronavirus je močno spremenil tudi kulturno življenje. Glasbeniki, pedagogi, aranžerji, skladatelji, dirigenti, ozvočevalci, lučkarji in organizatorji ter drugi, ki se ukvarjajo z glasbo in glasbenimi prireditvami, zato pripravljajo predloge za politike in pristojne organizacije. Verjamejo, da je kultura v času koronavirusa zapostavljena. Pravijo, da je sproščeno vzdušje že zavladalo v gostinskih lokalih in na bazenih, koncerte in kulturne prireditve pa morajo še vedno odpovedovati ali močno oklestiti. Ob tem pa poudarjajo, da je številnim glasba vir preživetja, zato marsikdo že razmišlja, da bi glasbo postavil na stranski tir. A študent jazz saksofona iz Šmarja pri Jelšah Anže Zaveršnik pri tem opozarja, da bi s tem izgubili pomemben vidik družbe. Zato glasbeniki in drugi, ki se ukvarjajo z glasbo upajo, da bodo pristojni njihovim predlogom prisluhnili in jim prišli naproti.

Podrobneje pa Anžetu Zaveršniku prisluhnite v spodnjem posnetku. (TMG)

Datoteke

Anže Zaveršnik o kulturi v novi resničnosti