junij 10, 2016

Glasbeno praznovanje celjske knjižnice

Četrtkov večer v Celju je postregel s slovesnim glasbenim praznovanjem Osrednje knjižnice Celje. Letos namreč obeležuje 70-letnico delovanja. Jubilej je praznovala skupaj s Celjskim plesnim orkestrom Žabe, ki se prav tako ponaša s častitljivimi 70 leti.

Na odru se je orkestru Žabe pridružil tudi Oto Pestner, ki je z njim že večkrat sodeloval.

Od leta 2010 pod eno streho
Začetki knjižničarstva v Celju segajo v leto 1846, ko je duhovščina celjske župnije ustanovila slovensko knjižnico za celjsko župnijo. Pet let kasneje je vrata odprla Prva slovenska čitalnica v mestu ob Savinji. Po vzponih in padcih, menjavi oblasti in številnih drugih izzivih je leta 1946 takratna študijska knjižnica dobila prostor na Muzejskem trgu, kjer domuje še danes. Otroški oddelek in oddelek za odrasle sta bila vse do leta 2010 na ločenih lokacijah. Po obnovi in posodobitvi zgradbe na Muzejskem trgu so vse oddelke Osrednje knjižnice Celje združili pod eno streho. Moderna knjižnica danes hrani več kot 370.000 enot gradiva. Skupaj s še štirimi krajevnimi knjižnicami na Dobrni, v Štorah, Vojniku in Šmartnem v Rožni dolini, pa knjižnična zbirka obsega kar 440.000 enot.

Celjski dom pokal po šivih
Sedem desetletij zgodovine in ustvarjanja sta celjska knjižnica in Celjski plesni orkester Žabe strnila v slovesno četrtkovo praznovanje v Celjskem domu. Dvorana je pokala po šivih, obiskovalci pa so skozi glasbo, ki so jo preigravali stari mački celjske glasbene scene, obujali spomine in se družili. In kako se začetkov orkestra Žabe spominja dologoletni vodja Roman Fonda? Pa tudi nekaj vtisov poslušalcev smo strnili - v spodnjem posnetku. (NS)

 

Datoteke

ROMAN FONDA O ZAČETKIH ORKESTRA.mp3